Terwijl het halve land nog raast en tiert over Maroeska in Heel Holland Bakt en of haar deelname nu wel of geen doorgestoken kaart is, zorgt een ander Nederlands programma nu ook voor een relletje. Per Seconde Wijzer maakte gisteravond geen vrienden bij de kijkers thuis door een deelnemer die specifiek voor sportvragen koos een muziekvraag voor te schotelen. En het was nog wel de laatste en dus winnende vraag, die hem 7550 euro had kunnen opleveren.

Article continues after the ad

Superbowl-artiesten

Deelnemer Jeroen Meerwijk koos voor zijn specialiteit sport en deed het de hele avond lekker met het ene na het andere goede antwoord. Hij leek op een eenvoudige overwinning af te stevenen, tot de laatste vraag. De 28-jarige Arnhemmer kreeg hier een vraag over de Superbowl, de finale van het American football. Tot verbazing van zowel de deelnemer als de kijkers thuis had de vraag echter niks met de sport te maken, maar ging deze over artiesten die hebben opgetreden tijdens de pauze van dit evenement. De in sport gespecialiseerde deelnemer moest negen muziekfragmenten herkennen van popartiesten die de Half Time Show voor hun rekening hadden genomen.

Vals spel of weggevertje?

De sportspecialist ging hier jammerlijk de mist in, wat leidde tot woedende reacties van de kijkers thuis. Aan de ene kant begrijpelijk, want Per Seconde Wijzer speelt hier strict genomen natuurlijk vals, maar aan de andere kant wordt van deelnemers van de spelshow verwacht dat ze van alle markten wel een beetje thuis zijn. En deze vraag was toch best wel belachelijk makkelijk voor iedereen die de afgelopen tien jaar wel eens in de buurt van een radio is geweest. Je zou je kunnen afvragen of iemand die bij het horen van Satisfaction van de Rolling Stones met 'Black Eyed Peas' antwoordt, en bij het horen van U2's Where The Streets Have No Name Justin Timberlake meent te horen, hier niet gewoon een inkoppertje naastkopt? Het tv-kijkend publiek vond echter dat het BNN Vara-programma hier echt te ver ging, en Twitter ontplofte weer eens van woede:

 

 

Sommige Twitteraars willen zelfs een crowdfunding-actie op poten zetten om te zorgen dat Jeroen Meerwijk alsnog zijn 7550 euro krijgt.  

 

Meerwijk zelf is dankbaar voor alle steun die hij online gekregen heeft. Of hij blij is met het klokje en de museumjaarkaart die hij als troostprijs gekregen heeft is niet bekend.

De hele aflevering valt hier terug te kijken op NPOstart.