Gisteravond keken ruim vier miljoen mensen naar het interview met koning Willem-Alexander. Daar kregen we een kant te zien van de koning die we nog niet vaak eerder hadden gezien.

Article continues after the ad

Aangeschoten

Het zal je niet ontgaan zijn: Willem-Alexander viert vandaag zijn vijftigste verjaardag. Om dat te vieren, blazen we onze oranje Heineken-kronen op, zijn we rond lunchtijd al flink aangeschoten en verkopen we rotzooi op straat die teveel ruimte inneemt op zolder. Maar dat is ieder jaar zo. Bijzonder deze editie is dat Willem-Alexander op de avond voor Koningsdag een uitgebreid en openhartig interview gaf op televisie.

Liefdesverklaring

Wilfried de Jong, bekend van Zomergasten en 24 Uur Met…, was de uitverkorene om de koning te interviewen. Aan bod kwamen onderwerpen als zijn jeugd, de rivaliteit met zijn broers en zijn bijzondere band met Nelson Mandela. Maar de meeste indruk op de kijkers maakten de verhalen over het verlies van zijn broer Friso, het advies voor zijn dochter Amalia en zijn liefdesverklaring voor prinses Máxima.

Ook op Twitter, dat massaal inschakelde voor het interview met de koning, waren de kijkers aangenaam verrast door de openheid van Willem-Alexander.

Accent

Gelukkig was er ook ruimte voor luchtigheid. Zo vertelde de koning dat hij op school werd geplaagd vanwege zijn Baarns accent. Om zo snel mogelijk Haags te leren, keek Willem-Alexander als kind daarom zo vaak mogelijk naar het Haagse komische televisieduo Van Kooten en De Bie.

En Twitter zou Twitter niet zijn als ook daar af en toe wat te lachen viel tijdens het interview.