Portugal heeft de 62e editie van het Eurovisie Songfestival in het Oekraïense Kiev gewonnen met een record aantal punten. De meiden van OG3NE behaalden de elfde plaats. Gemist? Wij zetten nog een keer de hoogtepunten van de finale voor je op een rijtje!

Article continues after the ad

Portugal wint

Ruim 4 miljoen mensen hebben zaterdagavond in Nederland gezien hoe Portugal er met de eerste plek vandoor ging in de finale van het Eurovisie Songfestival. Dat is iets minder dan vorig jaar toen de finale, waarin Douwe Bob Nederland vertegenwoordigde, 4,2 miljoen kijkers trok.

Record

De 27-jarige Salvador Sobral kreeg met het aandoenlijke en authentieke liedje Amar Pelos Dois de meeste punten: 758. Dat is een record in de songfestivalgeschiedenis. Zowel de vakjury als de tv-kijkers kozen hem als winnaar. Ook Nederland gaf douze points aan de Portugees. Bulgarije eindigde op de tweede plek en Moldavië op nummer drie.

OG3NE: "Beetje teleurgesteld maar trots"

OG3NE kreeg 135 punten van de vakjury en stond daarmee even op de vijfde plek. Helaas kreeg Nederland maar vijftien punten van de kijkers en eindigde met 150 punten op de elfde plaats. De zusjes van OG3NE waren zaterdag na afloop van hun optreden in tranen. Ze zongen het liedje Lights and Shadows als eerbetoon aan hun ongeneeslijk zieke moeder. Zij was voor de finale als verrassing afgereisd naar Kiev.

Lisa, Shelley en Amy stonden na de finale van het Eurovisiesongfestival kort de pers te woord bij aankomst in hun hotel. "We zijn wel een beetje teleurgesteld. We gingen voor een hogere positie dan de elfde plek. Maar het is niet anders. We hopen dat we iets goed hebben neergezet en zijn zelf in ieder geval heel trots.“ Bekijk hier het optreden van OG3NE in de finale terug!

Blote billen

Tijdens een pauze act bij het Eurovisie Songfestival rende er opeens een man het podium op die duidelijk liet weten wat hij van de avond vond.

Azerbaijan blijft verbazen

Dihaj uit Azerbaijan bleef de kijkers fascineren met haar nummer Skeleton, met name door de man met het paardenmasker op een trap op het podium…

Spanje's oneliner

Manel Navarro voor Spanje wist even geen songtekst meer en bleef “ Do It For Your Lover” herhalen… maar wel in The Beach Boys-stijl.

Auw

De “sexy sax guy” uit Moldavië was weer terug! Maar de choreografie van het nummer “Hey mama” deed de kijkers denken aan dat pijnlijke moment wanneer er een steentje in je schoen zit.