Portugal heeft de 62e editie van het Eurovisie Songfestival in het Oekraïense Kiev gewonnen met een record aantal punten. De meiden van OG3NE behaalden de elfde plaats. Gemist? Wij zetten nog een keer de hoogtepunten van de finale voor je op een rijtje!

More content below the advertising

Portugal wint

Ruim 4 miljoen mensen hebben zaterdagavond in Nederland gezien hoe Portugal er met de eerste plek vandoor ging in de finale van het Eurovisie Songfestival. Dat is iets minder dan vorig jaar toen de finale, waarin Douwe Bob Nederland vertegenwoordigde, 4,2 miljoen kijkers trok.

Record

De 27-jarige Salvador Sobral kreeg met het aandoenlijke en authentieke liedje Amar Pelos Dois de meeste punten: 758. Dat is een record in de songfestivalgeschiedenis. Zowel de vakjury als de tv-kijkers kozen hem als winnaar. Ook Nederland gaf douze points aan de Portugees. Bulgarije eindigde op de tweede plek en Moldavië op nummer drie.

OG3NE: "Beetje teleurgesteld maar trots"

OG3NE kreeg 135 punten van de vakjury en stond daarmee even op de vijfde plek. Helaas kreeg Nederland maar vijftien punten van de kijkers en eindigde met 150 punten op de elfde plaats. De zusjes van OG3NE waren zaterdag na afloop van hun optreden in tranen. Ze zongen het liedje Lights and Shadows als eerbetoon aan hun ongeneeslijk zieke moeder. Zij was voor de finale als verrassing afgereisd naar Kiev.

Lisa, Shelley en Amy stonden na de finale van het Eurovisiesongfestival kort de pers te woord bij aankomst in hun hotel. "We zijn wel een beetje teleurgesteld. We gingen voor een hogere positie dan de elfde plek. Maar het is niet anders. We hopen dat we iets goed hebben neergezet en zijn zelf in ieder geval heel trots.“ Bekijk hier het optreden van OG3NE in de finale terug!

Blote billen

Tijdens een pauze act bij het Eurovisie Songfestival rende er opeens een man het podium op die duidelijk liet weten wat hij van de avond vond.

Azerbaijan blijft verbazen

Dihaj uit Azerbaijan bleef de kijkers fascineren met haar nummer Skeleton, met name door de man met het paardenmasker op een trap op het podium…

Spanje's oneliner

Manel Navarro voor Spanje wist even geen songtekst meer en bleef “ Do It For Your Lover” herhalen… maar wel in The Beach Boys-stijl.

Auw

De “sexy sax guy” uit Moldavië was weer terug! Maar de choreografie van het nummer “Hey mama” deed de kijkers denken aan dat pijnlijke moment wanneer er een steentje in je schoen zit.

More content below the advertising

Eind 2016 werd al aangekondigd dat Paul Verhoeven’s scifi-klassieker Starship Troopers uit 1997 een reboot krijgt, nu heeft schrijver Edward Neumeier onthuld dat er ook plannen zijn voor een TV-serie. De bedoeling is dat hier oude castleden aan mee zullen doen, waaronder hoofdrolspeler Casper van Dien. “We zijn in gesprek over een tv-show die is gebaseerd op dat idee”, zo vertelt de scriptschrijver aan website HN Entertainment.

More content below the advertising

 

Maar laten we nog niet te snel enthousiast worden

Of dat reden tot juichen is valt vooralsnog te betwijfelen; Neumeier heeft door de jaren heen namelijk zowel hele goede als hele slechte scripts aangeleverd. Zo schreef hij de scenario's voor de eerste Starship Troopers en de eerste Robocop, maar die films waren vooral zo gaaf doordat Paul Verhoeven er zijn eigen zwart-komische draai aangaf. Neumeier schreef in 2004 en 2008 zelf nog twee Starship Troopers-sequels, die juist meteen op video uitkwamen en allebei zeer slecht zijn ontvangen.

Geen vertrouwen in de nieuwe reboot

De scenarist heeft in elk geval geen vertrouwen in de geplande reboot, die afkomstig zal zijn van hetzelfde team dat vorig jaar met weinig succes de reboot van Baywatch afleverde. “Soms kan je ergens een reboot van maken, maar soms voelt het gewoon niet goed”, aldus Neumeier. En daarmee drukt hij zich diplomatiek uit vergeleken met Paul Verhoeven, die het idee van een reboot in 2016 al met de grond gelijk maakte: “In het persbericht stond dat ze zich meer gaan richten op het oorspronkelijke boek. Wij probeerden juist zo ver mogelijk van het boek vandaan te blijven, omdat we vonden dat het een fascistisch en militaristisch was. Trouw blijven aan dat boek zou goed passen bij het tijdperk van het Trump-presidentschap”, aldus de Nederlandse regisseur die zich toch al nooit een blad voor de mond neemt.

Naast Casper Van Dien waren ook Denise Richards, Dina Meyer en Jake Busey te zien in de oorspronkelijke Starship Troopers. Het is maar de vraag in hoeverre deze castleden destijds in de gaten hadden wat voor valse satire Verhoeven eigenlijk van de film aan het maken was.

 

Na alle tam-tam over de nieuwe schurken die in de tweede helft van The Walking Dead seizoen 9 hun opwachting maken waren we al behoorlijk nieuwsgierig, maar een eerste glimp van deze Whisperers liet vorige maand al zien dat het hier inderdaad om hele smerige engerds gaat. Toen zagen we alleen beelden van Whisperers-leider Alpha, gespeeld door Samantha Morton. Nu heeft Fox nieuwe beelden vrijgegeven waar ook de rest van deze sicko's op te zien zijn, waaronder ook Alpha’s rechterhand Beta. Die wordt gespeeld door Ryan Hurst, die we nog kennen als Harry ‘Opie’ Winston uit Sons of Anarchy.

More content below the advertising

 

Zombiefluisteraars

Als je nu nog zegt “Huh? Whisperers? Wie of wat zijn dat?” dan heb je én niet goed opgelet de afgelopen maanden, én niet op de bovenstaande linkjes in de eerste alinea geklikt waar het allemaal uitgelegd wordt. Nog even kort dus: deze zombiefluisteraars sturen kuddes zombies aan door zich in zombiehuid te vermommen en zich zo onopvallende tussen de ondoden te begeven. Deze zieke geesten deinzen nergens voor terug en naar verluidt gaan zij het de nog levende personages erg lastig maken.

 

De trailer laat ons meekijken door de ogen van een Whisperer, die door zijn kijkgaten onder meer Daryl (Norman Reedus) in het vizier krijgt. Daarna voegt deze fluisteraar zich bij zijn ploeggenoten die er stuk voor stuk hartstikke goor uitzien.

 

Ook op social media heeft Fox deze week al wat korte teasers geplaatst met nieuwe Whisperer-beelden.

 

Fans moeten nog een maandje geduld hebben voor ze de gruweldaden van deze nieuwe engerds kunnen zien, want seizoen 9B van The Walking Dead gaat pas dinsdag 12 februari van start bij Fox.