Portugal heeft de 62e editie van het Eurovisie Songfestival in het Oekraïense Kiev gewonnen met een record aantal punten. De meiden van OG3NE behaalden de elfde plaats. Gemist? Wij zetten nog een keer de hoogtepunten van de finale voor je op een rijtje!

Portugal wint

Ruim 4 miljoen mensen hebben zaterdagavond in Nederland gezien hoe Portugal er met de eerste plek vandoor ging in de finale van het Eurovisie Songfestival. Dat is iets minder dan vorig jaar toen de finale, waarin Douwe Bob Nederland vertegenwoordigde, 4,2 miljoen kijkers trok.

Record

De 27-jarige Salvador Sobral kreeg met het aandoenlijke en authentieke liedje Amar Pelos Dois de meeste punten: 758. Dat is een record in de songfestivalgeschiedenis. Zowel de vakjury als de tv-kijkers kozen hem als winnaar. Ook Nederland gaf douze points aan de Portugees. Bulgarije eindigde op de tweede plek en Moldavië op nummer drie.

OG3NE: "Beetje teleurgesteld maar trots"

OG3NE kreeg 135 punten van de vakjury en stond daarmee even op de vijfde plek. Helaas kreeg Nederland maar vijftien punten van de kijkers en eindigde met 150 punten op de elfde plaats. De zusjes van OG3NE waren zaterdag na afloop van hun optreden in tranen. Ze zongen het liedje Lights and Shadows als eerbetoon aan hun ongeneeslijk zieke moeder. Zij was voor de finale als verrassing afgereisd naar Kiev.

Lisa, Shelley en Amy stonden na de finale van het Eurovisiesongfestival kort de pers te woord bij aankomst in hun hotel. "We zijn wel een beetje teleurgesteld. We gingen voor een hogere positie dan de elfde plek. Maar het is niet anders. We hopen dat we iets goed hebben neergezet en zijn zelf in ieder geval heel trots.“ Bekijk hier het optreden van OG3NE in de finale terug!

Blote billen

Tijdens een pauze act bij het Eurovisie Songfestival rende er opeens een man het podium op die duidelijk liet weten wat hij van de avond vond.

Azerbaijan blijft verbazen

Dihaj uit Azerbaijan bleef de kijkers fascineren met haar nummer Skeleton, met name door de man met het paardenmasker op een trap op het podium…

Spanje's oneliner

Manel Navarro voor Spanje wist even geen songtekst meer en bleef “ Do It For Your Lover” herhalen… maar wel in The Beach Boys-stijl.

Auw

De “sexy sax guy” uit Moldavië was weer terug! Maar de choreografie van het nummer “Hey mama” deed de kijkers denken aan dat pijnlijke moment wanneer er een steentje in je schoen zit.

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.