Sinterklaas komt steeds dichterbij en de Pietendiscussie loopt steeds meer op. Met de aankondiging van RTL over de Schoorsteen Piet lijkt er weer een bom gebarsten. Arjen Lubach zette de feiten gisteravond op een rijtje.

Article continues after the ad

Politiek

In een verklaring liet RTL Nederland weten dat ze Zwarte Piet in de ban doen en Schoorsteen Piet daarvoor in de plaats komt. Het vieren van een gezellige sinterklaasavond moet immers centraal staan. Natuurlijk leverde dit bericht meer ongezelligheid dan gezelligheid op. Politici reageerden stuk voor stuk op de beslissing van RTL. En niet altijd even handig. VVD'er Halbe Zijlstra is daar een goed voorbeeld van.

VVD

Halbes uitspraken werden dan ook even goed door Lubach onder de loep genomen. Want dat het zo moeilijk is om kinderen te vertellen dat Zwarte Piet veranderd is in een Schoorsteen Piet, dat begrijpt Lubach niet. Volgens hem hebben dergelijke uitspraken iets te maken met de strategie van de VVD. Alhoewel, zijn ze het daar eigenlijk wel eens met elkaar over dit punt?

Verandering

Of je het nu eens bent met de komst van Schoorsteen Piet bij RTL of niet, de beweringen van Halbe Zijlstra dat de verandering veel te snel gaat, worden door Arjen Lubach kundig onderuitgehaald.