Hillary Clinton heeft na haar grote verlies van de Amerikaanse presidentsverkiezingen haar zogenaamde ‘concession speech’ gehouden. Bekijk de speech hierboven.

Article continues after the ad

Meer stemmen voor Clinton

Met zo'n 90 procent van de stemmen geteld heeft Clinton meer stemmen dan Donald Trump in de presidentsverkiezingen. Toch wordt Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten, omdat hij meer kiesmannen heeft veroverd. Clinton sprak haar achterban toe in een hotel in Manhattan, New York, na haar verlies.

Machtsoverdracht Obama en Trump

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag zijn opvolger Donald Trump gebeld om hem te feliciteren met diens overwinning. De twee hadden een “geweldig gesprek'', zei Trumps campagneleider tegen de nieuwszender CNN. Obama heeft Trump uitgenodigd om donderdag naar het Witte Huis te komen om de machtsoverdracht te bespreken.

Pers moet niets hebben van Trump

De verkiezing van de zeventigjarige Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten roept bij de meeste dagbladen vooral duistere gevoelens op. De Britse krant The Guardian spreekt onomwonden van 'een zwarte dag voor de wereld'. Trump op de troon is hét teken van een rechtse politieke trend in de westerse wereld, schrijft de krant.

The New York Times doet er nog een kwalificatie bij: de nieuwe leider is de meest onvoorbereide president in de moderne geschiedenis. Zijn temperament maakt hem bovendien ongeschikt om een land met 320 miljoen inwoners te leiden. Hij wil de pers muilkorven en zijn tegenstanders in de cel gooien. En liegen, aldus de krant, doet hij zonder wroeging. The Washington Post vat zijn afkeer zo samen: "Donald Trump president van de VS. Dat zijn woorden waarvan we hoopten ze nooit te hoeven schrijven.''