Welke absolute voetbalveteraan zou de finale van het WK halen? Die vraag hoeven we onszelf niet meer te stellen, want 30 juni 2018 werd de dag dat zowel Messi als Ronaldo een punt zetten achter hun WK van 2018.

Article continues after the ad

Messi verloor met zijn Argentinië met 4-3 van Frankrijk, terwijl Ronaldo het met Portugal met een achterstand van 2-1 tegen Uruguay moest doen. De drie Argentijnse goals en de goal van Portugal waren allemaal niet van de wereldsterren afkomstig. Twee van de Franse goals werden door de gouden voetjes van Mbappé in het goal geschoten. En dat is volgens sportjournalist Kees Jansma een voorbode voor het tournooi nu de twee wereldsterren het podium verlaten: "Het is het afscheid van twee grootse spelers. Maar er komt een nieuwe grote speler aan: Kylian Mbappé. Hij moet nog twintig worden, maar hij heeft alles." Jansen meent dat we nu de kans krijgen meer te zien van een aantal uitblinkende jonge sterspelers. 

Of we Messi en Ronaldo nog terugzien op een volgend WK? Kleine kans. De mannen zijn dan al respectievelijk 35 en 37 jaar oud. En dus wordt het toch uitkijken naar de nieuwe wereldsterren in voetbal.