Gisteravond in De Wereld Draait Door zijn de belangrijkste Gouden Kalf-nominaties bekendgemaakt voor Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Film en Beste Mannelijke en Vrouwelijke Bijrol. Bekijk het fragment hier terug!

Article continues after the ad

Gouden Kalveren 2016

De boekverfilming Publieke Werken, naar het boek van Thomas Rosenboom, heeft dit jaar de meeste nominaties in de wacht gesleept in de race om de Gouden Kalveren. Het drama werd tienmaal genomineerd in negen categorieën. De film maakt onder meer kans op de Kalveren voor beste film, beste acteur (Gijs Scholten van Aschat én Jacob Derwig) en beste actrice (Rifka Lodeizen). Bekijk hieronder de trailer van Publieke Werken.

Beste film

In de categorie beste film moet Publieke Werken het opnemen tegen drie andere boekverfilmingen: Nooit meer slapen, De Helleveeg en Knielen op een bed violen. De laatste kanshebber in deze categorie is The Paradise Suite, een mozaïekfilm die vorige jaar Nederland vertegenwoordigde bij de Oscar.

Beste actrice

In de categorie beste actrice maken behalve Lodeizen ook Thekla Reuten (Schone handen), Anniek Pheifer (De Grote Zwaen), Hannah Hoekstra (De Helleveeg) en Maartje Remmers (Stop Acting Now) kans op een beeldje.

Beste acteur

In de categorie beste acteur moet Gijs Scholten van Aschat het onder meer opnemen tegen zijn zoon, Reinout Scholten van Aschat die de hoofdrol speelt in Nooit meer slapen. Andere genomineerden zijn Fedja van Huêtt (J. Kessels) en Issaka Sawadogo (The Paradise Suite).

Nederlands filmfestival

De Kalveren worden uitgereikt op 30 september op de slotavond van het Nederlands Filmfestival. Bekijk hier alle nominaties. Het festival vindt van 21 t/m 30 september plaats in Utrecht.

Publieke Werken

Publieke Werken vertelt over twee neven: vioolbouwer Walter Vedder (Gijs Scholten van Aschat) en apotheker Anijs (Jacob Derwig). De eerste belandt ineen conflict met het Victoria Hotel aan de Prins Hendrikkade dat naast zijn huis wordt gebouwd; de ander komt in de problemen als hij zich zonder opleiding uitgeeft als arts.