Den Haag stond op de derde dinsdag van september als vanouds in het teken van Prinsjesdag: een hoogtepunt voor Oranjefans. Een dag vol tradities. Toch was het deze keer anders: de koning en koningin maakten de rit door de Haagse binnenstad nu met de Glazen Koets in plaats van de beroemde Gouden Koets.

Article continues after the ad

Glazen Koets

Het is de eerste keer in lange tijd dat de Glazen Koets op Prinsjesdag is te zien. Daarmee was de opening van het parlementaire jaar en presentatie van 's lands financiën deze keer anders dan anders. De beroemde Gouden Koets ondergaat de komende jaren namelijk een renovatie.

Oranjefans

Verder was alles hetzelfde. Dat betekende weer duizenden Oranjefans die voor dag en dauw de beste plekjes innemen langs de route die de Glazen Koets aflegt, om de koninklijke stoet te zien passeren: van Noordeinde, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Lange Houtstraat en Plein naar het Binnenhof.

Na een korte rijtoer door het centrum van Den Haag kwamen koning Willem-Alexander en koningin Máxima dinsdagmiddag in de Glazen Koets aan op het Binnenhof. Een commissie van in- en uitgeleide ontving het koningspaar bij de ingang van de Ridderzaal.

Troonrede

Daar las de koning de troonrede voor, waarmee het parlementaire jaar is begonnen. De koning las de troonrede voor de vierde keer. Voor het Mauritshuis, vlak bij de Ridderzaal, stond prinses Beatrix de Glazen Koets op te wachten om naar haar zoon en schoondochter te zwaaien.

En tot slot de balkonscène op Paleis Noordeinde, de gebruikelijke afsluiting van het koningspaar op Prinsjesdag. Bekijk hieronder een sfeerimpressie.