Gisteravond was Eberhard van der Laan te gast in Zomergasten. In een ontroerend diepte-interview vertelde de burgemeester van Amsterdam over zijn leven, zijn werk, zijn ziekte en zijn liefde voor de stad.

Article continues after the ad

Nouri

Zomergasten-presentatrice Janine Abbring ontving gisteren Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam. Aan de hand van film- en televisiefragmenten die Van de Laan had gekozen, kregen we een kijkje in de ziel van de burgervader. Hij koos onder meer voor fragmenten van Monty Python, Mississippi Burning en het eerbetoon aan voetballer Abdelhak Nouri, dat erg veel indruk op de burgemeester had gemaakt.

Lieve stad

Maar ook de Zomergast zelf maakte veel indruk. Ondanks dat er bij hem uitgezaaide longkanker is geconstateerd, is hij nog niet van plan om zijn stad de rug toe te keren. Aan het einde van het interview zei Van der Laan dan ook dat hij hoopt nog een poosje te burgemeester mag blijven Amsterdam. En hij sprak nog een andere wens uit over de hoofdstad: “Ik hoop dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is.”