Het is een historische nacht voor Amerika. Donald Trump is de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit gebeurde er tijdens de verkiezingsnacht.

Article continues after the ad

Clinton belt Trump

Volgens CNN heeft Hillary Clinton met Trump gebeld om haar verlies toe te geven en hem te feliciteren met de overwinning. Vlak voordat de verkiezingsuitslag bekend werd gemaakt stuurde de campagneleider van Clinton aanhangers die in Manhattan de uitslag afwachtten naar huis. "Vanavond hebben we niets meer te zeggen", zei John Podesta tegen de menigte. "Ga allemaal naar huis, ga slapen. Morgen hebben we meer nieuws." Zelf kwam Clinton haar hotel niet uit.

Eerste speech

In zijn eerste toespraak na zijn winst zei Trump dat hij Amerika wil herbouwen en de droom van het land nieuw leven in wil blazen. Ook sprak hij verzoenende woorden richting zijn verslagen rivaal Hillary Clinton. Hij zei een president van alle Amerikanen te zullen zijn: "Dat is belangrijk voor mij." Volgens de Republikein is het tijd om de Amerikanen te verzoenen en een einde te maken aan de verdeling in het land. Bekijk een fragment hieronder.

Onverwacht

Voorafgaand aan de verkiezingsdag wezen alle peilingen en prognoses op een overwinning voor Clinton. De avond verliep echter heel anders. In staten waarvan werd gedacht dat ze naar Clinton zouden gaan, zoals Pennsylvania en North Carolina, koos een meerderheid voor Trump.

"No matter what happens, the sun will rise in the morning"

Oud-president Barack Obama had een speciale boodschap naar aanleiding van de verkiezingsnacht.

Reacties

Verschillende delen van de wereld reageerden al voordat de officiële uitslag binnen was. Geert Wilders en Marine Le Pen, de leider van het Franse Front National, hebben Trump al gefeliciteerd. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen noemde het verloop van de verkiezingsnacht een 'grote schok'.

Op social media lieten de sterren massaal weten wat ze van de uitslag vonden. Een greep uit de reacties:

Nederland

Ook in Nederland wordt emotioneel gereageerd op de overwinning van Trump. Op Twitter laten velen hun mening horen: