Youp van 't Hek in Korrel Zout

Gisteren was het zover: Youp van ’t Hek hield zijn tiende, laatste Oudejaarsconference! Er was veel te doen over de voorstelling Korrel Zout: Van ’t Hek wilde de show eigenlijk met publiek spelen, maar door de coronacrisis ging dat niet door. Het leverde een sterke show op, die zonder publiek nogal vreemd aanvoelde.

Vóór de show brak Youp nog even in vanuit ‘het torentje’; het kantoor van de minister-president. Van ’t Hek meldde dat Korrel Zout eerder was opgenomen, en dat de voorstelling een try-out was van een paar weken geleden. Hierdoor vielen de meest recente gebeurtenissen helaas buiten de boot. 'Gelukkig' was 2020 zo'n soort jaar waarin je bij elke grap dacht: "Oh ja, dat hebben we óók nog meegemaakt!"

Hoewel het om een try-out ging, was Youp behoorlijk scherp! Af en toe improviseerde hij een beetje met de actualiteit; de lege zaal (30 man in de stadsschouwburg van Utrecht) zorgde voor een fikse galm, wat de voorstelling een beetje een unheimische air gaf. Van ’t Hek miste duidelijk de interactie met het publiek (waar hij eerder al een beetje voor vreesde), maar bleef door zijn jarenlange ervaring prima staande.

Article continues after the ad

De cabaretier leek iets milder dan gebruikelijker; de laatste jaren kroop hij een paar keer door het oog van de naald, en hij maakte duidelijk dat men zijn uitspraken ook niet altijd serieus hoeft te nemen. Op belangrijke momenten, met name in de passage over huichelende politici, was hij als vanouds keihard. Hoe de cabaretier denkt over 'viruspappies' hoorden we een paar weken geleden al: daar heeft hij óók weinig geduld mee.

Youps laatste Oudejaarsconference

Wat Youp van ’t Hek betreft is het nu klaar met zijn traditionele Oudejaarsconference. Jammer, want de Koning van de Oudejaarsconference heeft het nog steeds! We hadden gehoopt dat de cabaretier op een wat feestelijkere wijze afscheid had kunnen nemen, maar het past óók wel weer bij het bizarre jaar 2020.

De hele Oudejaarsconference kijk je terug via NPO Start. Verder keek Nederland gisteren massaal naar de nieuwe show Matthijs Gaat Door, de Oud en Nieuw Special van The Masked Singer én de jubileumuitzending van Ik Hou van Holland.

Mocht je op Nieuwjaarsdag liever zwelgen in je kater, dan hebben we hier nóg een paar suggesties!