Cristiano Ronaldo is voor de vierde keer de beste voetballer van het jaar geworden in de FIFA-verkiezing. De Portugees, die de Europese titel won met Portugal en de Champions League met Real Madrid, was de topfavoriet tijdens het gala van wereldbond FIFA in Zürich.

Article continues after the ad

De sterspeler van Real Madrid versloeg in de verkiezing de Argentijn Lionel Messi (FC Barcelona) en de Fransman Antoine Griezmann (Atlético Madrid), de twee andere kanshebbers op de eretitel. Het gala van wereldbond FIFA was live te volgen via Eurosport 1.

Gouden Bal

De 31-jarige Ronaldo beleefde een bijzonder succesvol 2016. Hij won vorige maand al de Gouden Bal in de verkiezing van het tijdschrift France Football. In de finale van de Champions League schoot hij tegen Atlético Madrid de beslissende strafschop binnen voor Real Madrid. Bovendien won hij met Portugal het EK in Frankrijk. "Het jaar 2016 was het beste in mijn carrière. Dat ik deze trofee win, bewijst dat de mensen die naar voetbal kijken niet blind zijn'', zei de topschutter in zijn speech.

Carli Lloyd

Bij de vrouwen was Carli Lloyd de verrassende winnaar. De Amerikaanse werd met Team USA al in de kwartfinale van de Olympische Spelen uitgeschakeld, maar werd door de coaches en voetballers toch verkozen boven FC Bayern-speelster Melanie Behringer en vijfvoudig wereldvoetbalster van het jaar Marta uit Brazilië. Lloyd won de prijs vorig jaar ook al.

Beste goal

De Ferenc Puskás Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van het seizoen, ging naar de Maleisiër Mohd Faiz Subri. Check hieronder zijn prachtige goal!

Beste coaches

Beste coach werd Claudio Ranieri. De Italiaan werd beloond voor het sprookjesseizoen dat hij met Leicester City beleefde en dat eindigde met het kampioenschap in de Premier League. Ranieri versloeg Fernando Santos, de succesvolle bondscoach van Portugal, en Zinedine Zidane. Zidane werd in zijn eerste seizoen als trainer bij Real Madrid de zevende persoon die zowel als speler als coach de Champions League won.

Sylvia Neid werd voor de derde keer de beste coach van een vrouwenploeg. De Duitse leidde haar land naar olympisch goud door Zweden in de finale te verslaan. De Zweedse bondscoach Pia Sundhage werd ook nu weer verslagen, net als Jillian Ellis, de Amerikaanse bondscoach.