Arjen Lubach gaat lekker in dit seizoen van Zondag Met Lubach. Na zijn geweldige item over The Green Happiness een paar weken geleden, keek hij gisteren met een scherp oog naar de invloed van Facebook als nieuwsmedium.

Article continues after the ad

Monopolie op nieuws

Want er zijn dus mensen die denken dat Facebook de waarheid en de feiten in pacht heeft en dat is niet ongevaarlijk. Arjen ging uitzoeken wat de gevolgen zijn van de macht van Facebook, door ’hen’ te bellen met drie vragen: ’Waarom censureert Facebook de clip van Ronnie Ruysdael?’; ’Waarom censureert Facebook een betoog voor vrije meningsuiting?’ en ’is het niet eng als een bedrijf het monopolie heeft op nieuws?

Waar staat dat telefoonnummer?

Facebook bellen dus. Wie het weleens geprobeerd heeft, weet dat je het telefoonnummer (van wie eigenlijk, Mark Zuckerberg?) niet zomaar op Google vindt. Na het nodige zoekwerk op obscure websites, wat gebel en nog wat gegoogle later, hebben Lubach en zijn stagiairs iets gevonden. Of nou ja, iemand die eigenlijk vertelt dat ze het niet precies weet en dat de macht in handen is van algoritmen.

Delen

Wie daar weer achter zit? Dat moet een van de oempaloempa’s van Facebook dan maar komen vertellen in de studio. Lubach deed een oproep aan de kijkers - slim - om zijn bericht te delen. Daarmee hoopt hij uiteindelijk dan toch iemand van Facebook te kunnen spreken en antwoord te krijgen op zijn vragen. En tegelijkertijd test hij wat de impact van Facebook is. NB: zijn bericht is al meer dan 15.000 keer geliked en 25.000 keer gedeeld.