Vandaag is het Bevrijdingsdag. Ali B. en WOII-overlevende Maurits Cohen herinnerden ons er op ontroerende wijze aan wat we op deze dag ook alweer precies vieren.

Article continues after the ad

Nieuwe held

Ali B. en Maurits Cohen, die als kind ontsnapte aan de Holocaust, waren gisteravond te gast in RTL Late Night. Voordat de gasten aan tafel schoven, had Humberto Tan al gezien dat Ali B. en de overlevende van de Tweede Wereldoorlog een bijzondere klik met elkaar hadden. De rapper vertelde dat het verhaal van Maurits Cohen hen deed denken aan een nummer dat hij had geschreven, getiteld ‘Nieuwe Held’. Dit nummer was geïnspireerd door iemand die in de Tweede Wereldoorlog kinderen had gered. Tijdens het schrijven van het nummer kwam hij erachter dat deze mensen niet zitten te wachten op heldenverering en schouderklopjes. De beste manier om hen te eren is door hun werk voort te zetten en zo een nieuwe held te worden.

Herdenking

De ontmoeting heeft zoveel indruk gemaakt op de twee heren, dat ze nadenken over een verdere samenwerking. Daarbij werd ook gesproken over de manier waarop we de Tweede Wereldoorlog herdenken, en hoe er tijdens de herdenking soms meer wordt gekeken naar de verschillen tussen mensen dan tussen de overeenkomsten. Ook daar had Ali B een nummer over geschreven: ‘Zagen we maar hoeveel we lijken op elkaar, ondanks een andere huidskleur of een ander type haar.’ Kortom, de perfecte boodschap om deze Bevrijdingsdag mee in te gaan.