Het Prinsengrachtconcert werd traditiegetrouw afgesloten met Aan de Amsterdamse grachten, met onder anderen Eberhard van der Laan in het dolenthousiaste publiek.

Article continues after the ad

Prinsengrachtconcert 2017

Er keken gisteren 641.000 mensen naar de registratie van het Prinsengrachtconcert door AVROTROS op NPO 2. De Britse strijkers van het Brodksy Quartet, pianiste Nino Gvetadze, bandoneonspeler Marcelo Nisinman en contrabassist Zoran Marcovic speelden onder meer stukken van Beethoven, Mendelssohn en het bandoneon-stuk Adios Nonino, bekend van de uitvoering door Carel Kraayenhof op de bruiloft van toen nog prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Maar zoals met vele andere dingen gaat er niets boven een goede afsluiter. De traditie schrijft voor dat het Prinsengrachtconcert wordt beëindigd met het spelen van Aan de Amsterdamse grachten, het lied van componist Pieter Goemans dat tientallen keren is uitgevoerd, waarvan de versie van Wim Sonneveld de meest bekende is.

Kippenvel en tranen

Het fragment hierboven wordt bijzonder mooi vanaf het moment dat het publiek doorheeft dat het zover is nadat de herkenbare melodie wordt ingezet. Aanwezigen als burgemeester Van der Laan en zijn duidelijk ontroerd, mensen staan op, zwaaien met vlaggen en zingen enthousiast mee. Aanwezigen en televisiekijkers tweetten gisteravond over "kippenvel en tranen" en zelfs "het mooiste tv-moment van het jaar."