Als jij braaf op Ziggo naar Game of Thrones zit te loeren, dan behoor jij tot het selecte clubje dat de fantasyshow legaal kijkt. Wat blijkt? Het nieuwe seizoen is meer dan een miljard (!) keer gedownload.

Article continues after the ad

Cijfertjes

Torrent-blog TorrentFreak heeft uitgerekend dat iedere aflevering gemiddeld zo’n 140 miljoen keer van het internet is geplukt. Het totale aantal komt neer op een slordige miljard. 

Even ter vergelijking: HBO meldde eerder dat het gemiddelde aantal legale kijkers rond de 32 miljoen ligt. An sich al een prestatie van formaat, maar tel daar 140 miljoen piraatjes bij op en Game of Thrones kan zich bijna scharen onder de grootheden der tv à la de Super Bowl en Eurovision.

But why?

Er zijn een aantal redenen dat de show zo ontzettend vaak gedownload wordt. Ten eerste heeft niet elk land de mogelijkheid HBO-abonnementje af te sluiten en als dat wél kan, moet je daar uiteraard wat extra pesos voor neerleggen. Ook wordt er vaak geklaagd dat de legale streams die HBO levert kwalitatief beneden peil zijn, waardoor zelfs mensen die wél abonnementskosten betalen toch downloaden. Tel daar nog wat onvoorziene storingen bij op en een hack-schandaal en voor je weet trekt zelfs de trouwste fan afleveringen van the interwebs.

Vindt HBO het erg?

Vast wel een beetje. Toch liet CEO Jeff Bewkes van Time Warner (het bedrijf dat HBO in handen heeft) in 2014 al aan Forbes weten dat ze niet wakker liggen van dit soort cijfers. “We hebben hier al jaren mee te maken. Uiteindelijk komt het neer op meer exposure, meer abonnementen, een gezonder merk en minder afhankelijkheid van betaalde advertenties. Game of Thrones is de meest gedownloade show op aarde en dat is beter dan het winnen van een Emmy.”