‘Onze stuntcoördinator wilde Guinness Book of Records halen’

Game of Thrones heeft al de nodige records op zijn naam staan, zoals de meeste Emmy Awards voor een dramaserie. Maar dankzij een pyromaan als stuntcoördinator kan daar nu een record bij worden opgeteld!

In brand

Het zevende seizoen van Game of Thrones gaat de geschiedenis is als de serie waarin de meeste mensen in de brand worden gestoken! En we hebben het hier niet over digitale effecten die achteraf worden toegevoegd, maar over stuntmannen die zich voor ons vermaak van top tot teen in de fik laten steken. In totaal gaat het om niet minder dan 73 mensen die in één scène in de brand staan. Showrunner David Benioff verklaart over de levensgevaarlijke actie: “Onze stuntcoördinator wilde per se het Guinness Book of Records halen.”

Draken

Helaas voor hem houdt het Guinness Book of Records niet bij hoeveel mensen er dagelijks voor hun beroep in de brand worden gestoken. De krankzinnige recordpoging zal het boek dus niet halen. Maar dat maakt de prestatie natuurlijk niet minder indrukwekkend. Verantwoordelijk stuntcoördinator Rowley Irlam, die eerder werkte aan films in de James Bond- en Harry Potter-reeks, vertelt trots: “In Saving Private Ryan stonden dertien mensen in de brand in de openingsscènes en in Braveheart stonden 18 mensen gedeeltelijk in de fik. Door het formaat van de vuurspuwende draken, konden wij veel verder gaan.”

Brandwonden

Het is geen verrassing dat de stunt niet bepaald zonder gevaar was. De stuntmannen zijn gehuld in speciale kleding, beschermende gel en een gezichtsmasker, maar als ze in brand staan moeten ze 30 seconden hun adem inhouden. Dat klinkt misschien lang, maar als je in die halve minuut in oncomfortabele kleding van top tot teen in brand staat én ook nog eens moet acteren, kunnen het zomaar de langste 30 seconden van je leven zijn. Gelukkig is de schade beperkt: in de drie weken dat de scène moest worden opgenomen, heeft slechts één stuntman brandwonden opgelopen aan zijn hand.

Het zevende seizoen van Game of Thrones is vanaf 16 juli te zien op HBO.

Na alle tam-tam over de nieuwe schurken die in de tweede helft van The Walking Dead seizoen 9 hun opwachting maken waren we al behoorlijk nieuwsgierig, maar een eerste glimp van deze Whisperers liet vorige maand al zien dat het hier inderdaad om hele smerige engerds gaat. Toen zagen we alleen beelden van Whisperers-leider Alpha, gespeeld door Samantha Morton. Nu heeft Fox nieuwe beelden vrijgegeven waar ook de rest van deze sicko's op te zien zijn, waaronder ook Alpha’s rechterhand Beta. Die wordt gespeeld door Ryan Hurst, die we nog kennen als Harry ‘Opie’ Winston uit Sons of Anarchy.

 

Zombiefluisteraars

Als je nu nog zegt “Huh? Whisperers? Wie of wat zijn dat?” dan heb je én niet goed opgelet de afgelopen maanden, én niet op de bovenstaande linkjes in de eerste alinea geklikt waar het allemaal uitgelegd wordt. Nog even kort dus: deze zombiefluisteraars sturen kuddes zombies aan door zich in zombiehuid te vermommen en zich zo onopvallende tussen de ondoden te begeven. Deze zieke geesten deinzen nergens voor terug en naar verluidt gaan zij het de nog levende personages erg lastig maken.

 

De trailer laat ons meekijken door de ogen van een Whisperer, die door zijn kijkgaten onder meer Daryl (Norman Reedus) in het vizier krijgt. Daarna voegt deze fluisteraar zich bij zijn ploeggenoten die er stuk voor stuk hartstikke goor uitzien.

 

Ook op social media heeft Fox deze week al wat korte teasers geplaatst met nieuwe Whisperer-beelden.

 

Fans moeten nog een maandje geduld hebben voor ze de gruweldaden van deze nieuwe engerds kunnen zien, want seizoen 9B van The Walking Dead gaat pas dinsdag 12 februari van start bij Fox.

Nee het is dus echt niet Art Rooijakkers geworden. De voormalige Wie is de Mol-presentator had er geen zin in, maar nu heeft RTL dan toch een opvolger gevonden voor Dennis Weening. Kaj Gorgels gaat in 2019 de zo onhandig weggebonjourde Weening opvolgen als presentator van Expeditie Robinson. De vlotte YouTuber die sinds een paar jaar ook op TV presenteert is geen onbekende van het programma, aangezien hij in 2017 al als kandidaat meedeed. Daarnaast presenteerde hij dit seizoenen ook al meerdere keren Eilandpraat.

Gorgels was voor het eerst als presentator te zien in het programma SOS: Mijn vakantie is een hel, wat hij in 2017 samen met John Williams deed. En hier word het misschien een beetje pijnlijk, want Albert Verlinde beweerde eerder deze week nog dat RTL twijfelde tussen uitgerekend Gorgels en Williams om naast presentatrice Nicolette Kluijver het nieuwe gezicht te worden van de razend populaire survivalshow.

 

“Een enorme eer, onwerkelijk”

“Deelnemen aan het programma waar ik sinds kind al fan van ben, was al onwerkelijk en ik had nooit kunnen dromen dat ik het programma ooit zou mogen presenteren”, aldus de 28-jarige presentator in een reactie op zijn Instagram. “Het is voor mij een enorme eer om Dennis Weening op te volgen, voor mij toch wel echt Mister Robinson. Ik ga er alles aan doen om dit zo waardig mogelijk te doen”.

Voor het zover is tourt Kaj de komende maanden eerst door Nederland met zijn eerste theatershow Effe Relativeren. Weten of hij bij jou in de buurt optreedt? De speeldata zie je hier.