Jeangu Macrooy

"Massale evenementen met een landelijke uitstraling mogen pas weer gehouden worden, als er een vaccin is", zo kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vannacht aan in een Kamerbrief. Véél evenementen staan dus op de tocht; geldt dat ook voor het Songfestival?

Update: onderin dit artikel vind je een reactie van de NPO!

Article continues after the ad

"Het lijkt er daardoor op dat het Eurovisie Songfestival ook volgend jaar geen doorgang kan vinden. In elk geval niet met publiek", voorspelt nieuwsblog Mediacourant. En dat zou een flinke domper zijn voor de gemeente Rotterdam: die zag het liedjesfestijn dit jaar al niet doorgaan vanwege de coronacrisis, maar wil 't dolgraag volgend jaar alsnog organiseren.

Eurovisie Songfestival 2021

Gisteren gaf De Jonge in de persconferentie ook al aan dat grote evenementen nog géén doorgang kunnen vinden. "Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen." Een datum is er dus niet, maar een héle belangrijke voorwaarde wél: er moet een vaccin zijn. "Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel."

Vervanger

Dat 'een jaar of langer' zou voor het Songfestival 2021 betekenen dat ook die editie niet door kan gaan op de 'oude manier'. Oftewel: met uitzinnig publiek en een melting pot van allerlei landen die zich in Rotterdam verzamelen en heerlijk feest vieren. Komt er dan een editie zonder publiek? Dat is allemaal nog véél te vroeg om te zeggen. Onze inzending Jeangu Macrooy, die volgend jaar weer namens Nederland meedoet, moet een nieuwe nummer schrijven maar is daar nu nog niet mee begonnen. Gelukkig hoeven we het liedjesfestijn niet helemáál te missen: volgende week zaterdag zendt NPO 1 een speciale vervang-show uit!

Jeangu Macrooy


Reactie NPO

"We begrijpen dat het publiek graag wil weten wat de coronamaatregelen gaan betekenen voor de organisatie van een evenement zoals het songfestival in 2021", zegt een woordvoerder van de NPO tegen RTL Boulevard. "Uiteraard staat de gezondheid van deelnemers, medewerkers en bezoekers altijd voorop." De woordvoerder laat weten dat de verschillende organisaties die betrokken zijn bij het organiseren van het Songfestival, tijd gaan nemen om het kabinetsbesluit te bespreken. "Het is nu dus nog te vroeg om uitsluitsel te geven over de organisatie en de vorm van het ESF in 2021. We komen hier op een later moment deze maand op terug."