Horrorrfilms zitten zo ongeveer allemaal volgepropt met afgezaagde clichés die écht niet meer kunnen. We nemen je mee in de wonderbaarlijke wereld van goedkope horror-stokpaardjes.

Mobieltje doet het niet

Personages in een horrorfilm lijken net B100 - ze hebben altijd pech. Neem bijvoorbeeld hun mobieltjes. Wanneer er nog geen gevaar is, werken ze als een trein. Als er plotseling gevaar opduikt en je dat mobieltje wel héél goed kunt gebruiken, doet 'ie het opeens niet meer. Joh... Geen bereik of een lege batterij? Kom op, dit kan echt niet meer. Zelfs Get Out, een puike horrorfilm, viel in deze cliché-valkuil. 

Jump Scares

Moeten we deze nog uitleggen? Is er iemand ter wereld die jump scares niet honderd procent kut vindt? Deze mini-hartaanval-momentjes voel je altijd al aankomen door de plotselinge doodse stilte. In de bios beginnen mensen vóór de jump scare altijd al kriebelig te worden - wat het alleen nog maar kutter maakt. Het schrikmoment zelf duurt altijd hooguit één seconde . Het is dus óók nog een anti-climax van jewelste. Voorbeelden? The Conjuring-films zitten er vol mee. Ook The Nun had er een handje van

Spiegeltje, spiegeltje...

Deze klassieker is een beetje aan het doodbloeden. Toch willen we 'em graag nog even vermelden. Minder cheap dan een jump scare, maar inmiddels wel heel erg uitgekauwd. Het moment waarop iemand zijn badkamerspiegeltje omdraait en er opeens iets achter 'em staat. Voorbeelden? Die zijn er meer dan genoeg, getuige deze kekke compilatie hieronder.   

    

Waargebeurde verhalen

'This movie is based on tr...' STOP. We geloven het gewoon niet meer. Neem bijvoorbeeld de Conjuring-films, inclusief spinoffs. Ed en Lorraine Warren zijn inderdaad echte mensen, maar hun verhalen? Die lijken nogal uit het duimpje gezogen. We praten onszelf graag aan dat een of andere Annabelle-pop tot leven komt of dat er ergens een horror-non rondloopt, maar... misschien moeten we daar maar mee stoppen. 

Kleine kinderen

Gewoon: kinderen in het algemeen.

Oké, even serieus: horrorfilms gebruiken creepy kids daarnaast ook om allerlei plotprobleempjes op te lossen. Is er ergens een geest? Dit kind kan ze - heel toevallig - zien. En waarom veranderen ze in moordlustige picasso's met de meest aanstootgevende tekeningen ooit? We worden een beetje moe van kids met voorspellende gaven. Het is goedkoop. En eng. Héél eng. 

Found footage

Bij The Blair Witch Project en Paranormal Activity was het nog leuk, maar nu? Nah, niet echt. 'Found footage' is een cliché verpakt in allerlei kleinere clichés. De film geeft je het gevoel dat de camera-beelden 'echt' zijn (dus... extra eng?). Ook is er altijd een moment waarop de camera ENORM gaat shaken. En dat is gewoon cheap. Je ziet niet wat er gebeurt maar oh wat is het toch eng. De personages gooien er ook nog eens ultra-clichés uit, zoals: 'Oh my god, what is that?' en 'We have to get out of here!' Alle Paranormal Activity-sequels zijn goede voorbeelden. Cloverfield was dan weer wél tof!

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.