Horrorrfilms zitten zo ongeveer allemaal volgepropt met afgezaagde clichés die écht niet meer kunnen. We nemen je mee in de wonderbaarlijke wereld van goedkope horror-stokpaardjes.

Mobieltje doet het niet

Personages in een horrorfilm lijken net B100 - ze hebben altijd pech. Neem bijvoorbeeld hun mobieltjes. Wanneer er nog geen gevaar is, werken ze als een trein. Als er plotseling gevaar opduikt en je dat mobieltje wel héél goed kunt gebruiken, doet 'ie het opeens niet meer. Joh... Geen bereik of een lege batterij? Kom op, dit kan echt niet meer. Zelfs Get Out, een puike horrorfilm, viel in deze cliché-valkuil. 

Jump Scares

Moeten we deze nog uitleggen? Is er iemand ter wereld die jump scares niet honderd procent kut vindt? Deze mini-hartaanval-momentjes voel je altijd al aankomen door de plotselinge doodse stilte. In de bios beginnen mensen vóór de jump scare altijd al kriebelig te worden - wat het alleen nog maar kutter maakt. Het schrikmoment zelf duurt altijd hooguit één seconde . Het is dus óók nog een anti-climax van jewelste. Voorbeelden? The Conjuring-films zitten er vol mee. Ook The Nun had er een handje van

Spiegeltje, spiegeltje...

Deze klassieker is een beetje aan het doodbloeden. Toch willen we 'em graag nog even vermelden. Minder cheap dan een jump scare, maar inmiddels wel heel erg uitgekauwd. Het moment waarop iemand zijn badkamerspiegeltje omdraait en er opeens iets achter 'em staat. Voorbeelden? Die zijn er meer dan genoeg, getuige deze kekke compilatie hieronder.   

    

Waargebeurde verhalen

'This movie is based on tr...' STOP. We geloven het gewoon niet meer. Neem bijvoorbeeld de Conjuring-films, inclusief spinoffs. Ed en Lorraine Warren zijn inderdaad echte mensen, maar hun verhalen? Die lijken nogal uit het duimpje gezogen. We praten onszelf graag aan dat een of andere Annabelle-pop tot leven komt of dat er ergens een horror-non rondloopt, maar... misschien moeten we daar maar mee stoppen. 

Kleine kinderen

Gewoon: kinderen in het algemeen.

Oké, even serieus: horrorfilms gebruiken creepy kids daarnaast ook om allerlei plotprobleempjes op te lossen. Is er ergens een geest? Dit kind kan ze - heel toevallig - zien. En waarom veranderen ze in moordlustige picasso's met de meest aanstootgevende tekeningen ooit? We worden een beetje moe van kids met voorspellende gaven. Het is goedkoop. En eng. Héél eng. 

Found footage

Bij The Blair Witch Project en Paranormal Activity was het nog leuk, maar nu? Nah, niet echt. 'Found footage' is een cliché verpakt in allerlei kleinere clichés. De film geeft je het gevoel dat de camera-beelden 'echt' zijn (dus... extra eng?). Ook is er altijd een moment waarop de camera ENORM gaat shaken. En dat is gewoon cheap. Je ziet niet wat er gebeurt maar oh wat is het toch eng. De personages gooien er ook nog eens ultra-clichés uit, zoals: 'Oh my god, what is that?' en 'We have to get out of here!' Alle Paranormal Activity-sequels zijn goede voorbeelden. Cloverfield was dan weer wél tof!

Insidious

★★★★★
Horror 2010
Film
Nicole Kidman Destroyer
Nicole Kidman Destroyer

Vorige maand hadden we al een eerste foto van een onherkenbare Nicole Kidman in de thriller Destroyer, maar in deze eerste trailer weet je pas echt niet wat je ziet. De actrice die er normaal altijd als een parmant botoxpopje bijloopt speelt hier een verweerde aan lager wal geraakte politiedetective.

Drankzuchtige detective
Kidman speelt de verbitterde en drankzuchtige detective Erin Bell. Als zij tijdens een moordzaak ineens wordt gewezen op gebeurtenissen uit haar verleden, komt er van alles boven bij haar boven. Ook Toby Kebbell en Sebastian “The Winter Soldier” Stan zijn in de film te zien.

Veel whiskey en weinig slaap?

Destroyer werd vorige maand juichend ontvangen op het Fimfestival van Toronto en zal vanaf 18 april ook in Nederland te zien zijn. Er zijn nog geen details bekend over wat Nicole gedaan heeft om er zo verrot uit te zien. Christian Bale verklapte onlangs nog dat zijn dieet voor de rol van Dick Cheney bestond uit taart, taart en nog eens taart. Zou Nicole Kidman een strenge kuur van veel whiskey en weinig slaap gevolgd hebben?

 

Doctor Who Jodie Whittaker
Doctor Who Jodie Whittaker

Het blijkt een goed idee te zijn geweest van de makers van Doctor Who om nu eens voor een vrouwelijke Doctor te gaan. De eerste aflevering met Jodie Whittaker in de rol van de buitenaardse dokter heeft in het Verenigd Koninkrijk de hoogste kijkcijfers behaald voor een Doctor Who-aflevering dit millennium. Maar liefst 10,9 miljoen Britse huishoudens hadden de TV ingeschakeld op het eerste avontuur van deze vrouwelijke uitvoering van de alien die zichzelf steeds een nieuwe gedaante aanmeet.


The Woman Who Fell To Earth
Met 10,9 miljoen kijkers verslaat de aflevering met de titel The Woman Who Fell To Earth het record van de best bekeken Doctor Who-episode sinds de serie in 2005 terug is op tv; het vorige record stond op naam van de allereerste reboot-aflevering uit 2005, met Christopher Eccleston als The Doctor. Die trok toen 10,8 miljoen kijkers die nieuwsgierig waren naar de terugkeer van deze alien die toen voor het eerst sinds 1989 weer op de kijkbuis te zien was.


Na twaalf kerels eindelijk een vrouw
Sinds Doctor Who in 1963 begon hebben een dozijn kerels de rol gespeeld van deze buitenaardse Time Lord die zich onterecht als arts uitgeeft. Toen bekend werd dat Jodie Whittaker de dertiende dokter zou worden waren de reacties nogal gemixt. Het was dus afwachten of dit experiment bij het grote publiek in de smaak zou vallen.

Ze lijken bij de BBC trouwens niet razendsnel met hun kijkcijferonderzoek; The Woman Who Fell To Earth werd zondag 07 oktober uitgezonden, da's alweer dik anderhalve week geleden dus. Apart dus dat ze meer dan een week later pas met dit nieuws komen.