Horrorrfilms zitten zo ongeveer allemaal volgepropt met afgezaagde clichés die écht niet meer kunnen. We nemen je mee in de wonderbaarlijke wereld van goedkope horror-stokpaardjes.

Mobieltje doet het niet

Personages in een horrorfilm lijken net B100 - ze hebben altijd pech. Neem bijvoorbeeld hun mobieltjes. Wanneer er nog geen gevaar is, werken ze als een trein. Als er plotseling gevaar opduikt en je dat mobieltje wel héél goed kunt gebruiken, doet 'ie het opeens niet meer. Joh... Geen bereik of een lege batterij? Kom op, dit kan echt niet meer. Zelfs Get Out, een puike horrorfilm, viel in deze cliché-valkuil. 

Jump Scares

Moeten we deze nog uitleggen? Is er iemand ter wereld die jump scares niet honderd procent kut vindt? Deze mini-hartaanval-momentjes voel je altijd al aankomen door de plotselinge doodse stilte. In de bios beginnen mensen vóór de jump scare altijd al kriebelig te worden - wat het alleen nog maar kutter maakt. Het schrikmoment zelf duurt altijd hooguit één seconde . Het is dus óók nog een anti-climax van jewelste. Voorbeelden? The Conjuring-films zitten er vol mee. Ook The Nun had er een handje van

Spiegeltje, spiegeltje...

Deze klassieker is een beetje aan het doodbloeden. Toch willen we 'em graag nog even vermelden. Minder cheap dan een jump scare, maar inmiddels wel heel erg uitgekauwd. Het moment waarop iemand zijn badkamerspiegeltje omdraait en er opeens iets achter 'em staat. Voorbeelden? Die zijn er meer dan genoeg, getuige deze kekke compilatie hieronder.   

    

Waargebeurde verhalen

'This movie is based on tr...' STOP. We geloven het gewoon niet meer. Neem bijvoorbeeld de Conjuring-films, inclusief spinoffs. Ed en Lorraine Warren zijn inderdaad echte mensen, maar hun verhalen? Die lijken nogal uit het duimpje gezogen. We praten onszelf graag aan dat een of andere Annabelle-pop tot leven komt of dat er ergens een horror-non rondloopt, maar... misschien moeten we daar maar mee stoppen. 

Kleine kinderen

Gewoon: kinderen in het algemeen.

Oké, even serieus: horrorfilms gebruiken creepy kids daarnaast ook om allerlei plotprobleempjes op te lossen. Is er ergens een geest? Dit kind kan ze - heel toevallig - zien. En waarom veranderen ze in moordlustige picasso's met de meest aanstootgevende tekeningen ooit? We worden een beetje moe van kids met voorspellende gaven. Het is goedkoop. En eng. Héél eng. 

Found footage

Bij The Blair Witch Project en Paranormal Activity was het nog leuk, maar nu? Nah, niet echt. 'Found footage' is een cliché verpakt in allerlei kleinere clichés. De film geeft je het gevoel dat de camera-beelden 'echt' zijn (dus... extra eng?). Ook is er altijd een moment waarop de camera ENORM gaat shaken. En dat is gewoon cheap. Je ziet niet wat er gebeurt maar oh wat is het toch eng. De personages gooien er ook nog eens ultra-clichés uit, zoals: 'Oh my god, what is that?' en 'We have to get out of here!' Alle Paranormal Activity-sequels zijn goede voorbeelden. Cloverfield was dan weer wél tof!

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.