Momenteel beleeft de ene na de andere film haar première op het Toronto Filmfestival. Zo ook de Franse horrorfilm Raw, die niet bij iedereen in de 'smaak' viel. Bij de eerste vertoning van de film, over een vegetarisch tienermeisje dat haar liefde voor het eten van mensenvlees ontdekt, vielen namelijk meerdere mensen in het publiek flauw.

Article continues after the ad

Te heftig voor diehard horrorpubliek

Het enige wat het publiek wist voor ze de zaal in gingen, was: 'vegetariër wordt kannibaal'. De film werd vertoond tijdens de Midnight Madness-avond, een avond waar bijna alleen maar diehard horrorpubliek op afkomt. Zelfs hen bleek Raw dus iets te 'rauw'. "Het is lang geleden dat er op deze manier gereageerd is bij een film, dat was bij Lars von Trier's Antichrist uit 2009", aldus festivaldirecteur Ryan Werner. Ook bij horrorfilms als The Excorsist (1974), Jaws (1975) en Saw (2004) werden mensen afgevoerd.

Kotszakje nodig

In de film wordt de hoofdrolspeelster gedwongen om rauwe konijnenlever te eten. Ze krijgt de smaak te pakken en vergrijpt zich vervolgens aan haar studiegenoten. Met name de scène waarin het meisje een vinger afknabbelt, schokte het publiek. "Het is een geweldige film, maar sommigen moeten wel op tijd bij een kotszakje zijn", aldus een filmkenner. Variety noemt de film "soms zo realistisch dat je wel weg moet kijken". 

Sympathie voor een monster

Het doel van regisseuse Julia Ducournau was "sympathie wekken voor een personage dat een monster wordt. Ik hoop dat mensen ondanks de rauwe beelden toch blijven kijken."

Dat het publiek onvoorbereid was, snappen we. De trailer is namelijk slechts een onschuldige clip uit de film. Bekijk 'm in bovenstaande video. Durf jij Raw te zien?