Familie Bauer in Frankrijk

Frans en Mariska Bauer mochten in de nieuwste aflevering van De Bauers: Bestemming Onbekend weer hun koffers pakken. Niet alleen dit keer, want deze week was er een ereplaats voor hun oudste zoon Christiaan! 

Article continues after the ad

Of nou ja, ereplaats is misschien te veel gezegd. De oudste telg van de Bauers moest flink wat grenzen verleggen.

Weg naar volwassenheid

Na een kort tochtje in de camper kwamen Frans, Mariska en Christiaan nog nietsvermoedend terecht bij Hans en Indi, de oprichters van de zogenoemde 'Natuurlijke tijd' in de Franse Vogezen. "We doen hier initiaties naar volwassenheid", legt Hans direct uit. "Chris heeft een stap gezet door naar een nieuwe opleiding te gaan en we dachten dat we hem weleens in konden weiden." Hoe ze dat precies voor zich zagen, mocht... Hans weten.

Lekker modderen

Maar voor Christiaan flink aan de bak moest om van jongen naar man te gaan, trakteerden de initiatiefnemers onze Frans en Maris eerst op een lekker modderbadje. "Als het opdroogt wordt het hard en gaan alle huidschilfers eraan vastplakken. Als je het vervolgens in de beek afspoelt, zul je zien dat je als herboren bent". Nou, dat klonk bij Maris en Frans als muziek in de oren. Ze smeerden zich van hoofd tot teen in, maar koud was het wel. Achja, wie mooi wil zijn...

Over het algemeen ging het er gewoon heerlijk ontspannen aan toe! Waar kunnen we boeken?

Survivallen met je pa

Jammer maar helaas was dit slechts het begin. Na een nachtje slapen begon voor Frans en Christiaan pas het echte werk: voor 24 uur naar de Wolvenvallei, een oeroude methode om van jongens echte mannen te maken. Oftewel gewoon met z'n tweeën middenin het stille bos kamperen en daar wat rituelen uitvoeren. "We zijn dit niet gewend. Zoveel stilte. Zoveel vogeltjes. Even terug naar de basis van het leven", merkt Frans op. "Je wordt hier als het ware geestelijk opnieuw geboren."

Openhartige gesprekken

En dat bleek ook precies de bedoeling, want tussen het vuurtje stoken, het opwarmen van chili con care en een frikandel, het opzetten van een tentje tot het slapen in de natuur door was er ruimte voor een eerlijk gesprek tussen vader en zoon. "Straks scheiden onze wegen. Symbolisch gezien", vertelt Frans. "Weet je wat ik van me af wil gooien? Ik ben altijd bezorgd en misschien moet ik jou meer vertrouwen." Dat gevoel blijkt niet voor niets. "Ik denk dat jij klaar bent om de wijde wereld in te gaan". Zo, die kan Christiaan in zijn zak steken! 

 

Navelstreng doorknippen

Voordat Christiaan echter de wijde wereld in mocht, was het eerst tijd voor wat anders: de twee moesten zich in de baarmoedergrot insmeren met het overgebleven as. Daarna een doucheje om zo het verleden voor eens en altijd van zich af te spoelen. 

En tja, of je het nu gelooft of niet... tijdens de laatste ceremonie bij het erevuur knipte ze de navelstreng door... Of nou ja, een symbolische navelstreng. Eind goed, al goed? Mariska denkt er het zijne van. "Volwassen worden jullie toch nooit." 

De Bauers: Bestemming Onbekend is iedere woensdag om 20.30 uur te zien op RTL4. Via Videoland kijk je één aflevering vooruit.