Na een heftig gesprek met Bibian Mentel en haar man schoven Tijl Beckand en Francis van Broekhuizen bij Humberto aan om te praten over iets luchtigers... namelijk De Verraders! Dit RTL-programma moet vanaf komende zaterdag net zulke hoge ogen gooien als WIDM, maar wat is hier dan zo bijzonder aan?

Article continues after the ad

Nou, genoeg! Althans, als we Francis, Tijl en Humberto mogen geloven.

Hartkloppingen van deelname

Humberto Tan mocht namelijk de eerste aflevering al zien en werd - volgens eigen zeggen - "gek, paranoia en ik zat thuis op de bank", maar hoe is het dan als je meedoet? "Het was heel leuk, maar ook een rollercoaster. Ik heb nog nooit zoveel hartkloppingen gehad als in dit programma", legt Francis in haar heerlijke eigen bewoording uit. En dat kwam niet alleen door Tijl Beckand. "Je werd gek van het psychologische spel."

Programma in een notendop

Mocht je nu niet weten waar wij of Francis het over hebben, dan legt Tijl het graag nog eens uit. "Achttien bekende Nederlanders gaan in acht missies een pot van 50 kilo zilver bij elkaar zien te spelen. Ze moeten samenwerken, maar in die groep van 18 zitten drie Verraders. Die drie kennen elkaar en worden op de eerste dag door mij aangewezen", probeert hij de show in een notendop samen te vatten. "Het is aan de Verraders om iedere nacht een Getrouwe te 'vermoorden'. De Getrouwe krijgen echter elke aflevering de kans om de Verraders te ontmaskeren, maar de Verraders doen gewoon mee. Na twee dagen werd iedereen loco", aldus Tijl. Lees hier nog maar eens wie die kandidaten dan zijn.

 

"Ik wil naar huis"

Volgens Francis gaat dit programma heel diep. "Er komen ook allemaal psychologische dingen van vroeger naar boven. Je wil namelijk gewoon aardig gevonden worden, maar tegelijkertijd moet je dat spel spelen. Ik ben een pleaser, dus voor mij is dit een spel waar ik nooit aan mee had moeten doen", vertelt ze heel serieus. "Je kan gewoon niemand vertrouwen en daarom stond ik geregeld op het punt van: ik denk dat ik zelf maar naar huis ga." Of ze dat daadwerkelijk heeft gedaan, is natuurlijk nog maar de vraag! 

Liegen en bedriegen

Als je denkt aan 'leugens, bedrog en niets is wat het lijkt' denk je toch snel ook aan Wie is de Mol?, maar die vergelijking gaat volgens Francis niet op. "Wij hadden geen referentiekader, want het was natuurlijk het eerste seizoen. Ik zeg daarom op het begin vaak: 'snap er helemaal niets van'. Maar het is bij Wie is de Mol dat één iemand de Mol is, terwijl het hier nog heftiger is. Op de eerste avond word je pas aangemerkt als Verrader, dus je kan je niet voorbereiden en de kijker weet het ook. Wij zitten in een whodunnit van Agatha Christie en thuis zit je in een Hitchcock-film." Dat belooft wat! 

Benieuwd? De Verraders is vanaf 13 maart om 21.25 uur te zien op RTL4.