Fox maakt geweldige televisieprogramma’s en films, maar er hangt ook een naar luchtje rond het bedrijf. De nieuwstak Fox News is inmiddels zó extreem dat film- en seriemakers het helemaal zat zijn.

Article continues after the ad

De laatste week hebben verschillende programmamakers aangegeven dat Fox News de naam van hun bedrijf te schande maakt. Sommigen dreigen met vertrek en Steve Lavitan, de bedenker van Modern Family, heeft de daad al bij het woord gevoegd.

Televisiemakers hebben altijd al een dubbelzinnige verhouding met Fox gehad. De makers van The Simpsons, Futurama en Family Guy bekritise(e)r(d)en Fox News regelmatig!

Hoe zit dat?

Fox News en Fox Entertainment zijn beiden onderdeel van de 21st Century Fox. Volgens de entertainmenttak geeft de negatieve reputatie van Fox News af op de andere Fox-onderdelen. Door de berichtgeving van Fox News over de kinderen van immigranten, die van hun ouders gescheiden werden, lijkt de bom nu te barsten. Volgens een presentatrice van Fox News kon men deze praktijken beschouwen als ‘een soort zomerkamp’.

Vorige week kondigde Modern Family-bedenker Steve Lavitan al aan dat hij na het einde van Modern Family zal wieberen bij 20th Century Fox TV. Hij vindt het tegenwoordig onverteerbaar dat zijn show, die juist draait om liefde en inclusiviteit, wordt geassocieerd met Fox News.

Regisseur Paul Feig, die voor Fox o.a. de Peanuts Movie maakte, keert zich ook tegen de collega’s van zijn collega’s.

Komiek Judd Apatow (Trainwreck, Knocked Up, The 40 Year Old Virgin) roept medewerkers van Fox ook op om zich ook tegen hun ‘nieuwsneven’ uit te spreken. Volgens Apatow kan iedereen ervoor kiezen om niet bij een bepaald bedrijf te werken. Hij vindt niet dat iedereen ontslag moet nemen, en werkloos toe moet kijken. Hij vindt vooral dat mensen in hogere posities actie moeten ondernemen.

Nu Disney de entertainment- en televisieonderdelen van 21st Century Fox wil overnemen, kunnen de geïrriteerde programmamakers binnenkort opgelucht ademhalen. De overname duurt nog wel een tijd, zeker nu kabelmaatschappij en internetprovider Comcast óók geïnteresseerd is.