De auto-achtervolging. Het is een fenomeen in actiefilms. Superguide heeft de mooiste chases voor je uitgezocht. Kun je heerlijk doorheen zappen. 

Article continues after the ad

Gone in 60 seconds (1974)

Nee, dit is niet dé Gone in 60 seconds film die je in de bios hebt gezien. Dit is dus de versie uit 1974. Een absolute draak van een film, met achterlijk camerawerk en acteerprestaties die niet boven het niveau van een matige porno uitstijgen. Ook de dialogen zijn van het niveau van een eerstejaars van de filmacademie. Maar wél heeft deze film een 40-minuten durende auto-achtervolging, waarin wel 100 auto’s eraan gaan.

 

The Blues Brothers (1980)

Een auto-achtervolging door een winkelcentrum, jawel, met een compleet peloton aan politiewagens. Een auto die een bagelzaak crasht: hoe kan dit geen klassieker zijn? The Blues Brothers hoort zeker in het rijtje thuis. 

 

What's Up, Doc? (1972)

Barbra Streisand op een bakfiets, achtervolgd door de straten van San Francisco. Briljante slapstick met vakkundig uitgevoerde stunts. De choreograaf van de achtervolgingen zou later dé choreograaf achter Dukes of Hazzard worden, en zijn stijl zie je hier al duidelijk in beeld.

 

Bullitt (1968)

De achtervolging in San Francisco is nog steeds beroemd. Als je bedenkt dat dit nu nog een indrukwekkende scene is, dan moet je je bedenken dat deze film dus in 1968 in de bioscoop was. De cameratechniek was baanbrekend en werd toonaangevend voor de films erna.

 

Baby Driver (2017)

Props voor de keuze om een film te openen met een bankoverval en bijbehorende race in een rode Subaru om de politie af te schudden. Mooie, gelikte stunts en sterkt gebruik van muziek in de film Baby Driver. Een echte strakke achtervolging, niks mis mee.

 

The French Connection (1971)

Fantastische film die één en al achtervolging is. Het tofste aan deze film is dat de belangrijkste auto-achtervolging, of moeten we zeggen ‘auto-trein-achtervolging’, gewoon maar geschoten is in Brooklyn. Dus zonder de juiste vergunningen en wegafzettingen. Veel van de crashes waren helemaal niet gepland. En dat maakt The French Connection er eentje om op het lijstje te zetten. 

 

Mad Max: Fury Road (2015)

De regisseur van Mad Max: Fury Road, George Miller, wilde best wat computerbewerking van zijn film, maar waar het echt kon deed hij dat. En dat maakt de film een bombastische geweldsknaller. Vlammen, stof, stenen, bizarre trucks… Visueel is deze chase een groot feest.

 

Ronin (1998)

Robert De Niro speelt Sam, een karakter dat laat weten nooit ergens heen te gaan als hij niet precies weet hoe hij er weer weg komt. Met een groep huurlingen moet hij een belangrijke koffer zien veilig te stellen, en de inhoud lijkt zowel Russische als Ierse criminelen erg te interesseren. De achtervolging speelt zich af in de kleine straatjes van Parijs. Opzij springende Fransen, gierende banden, piepende remmen en close ups van schakelbakken: het zit er allemaal in.

 

Smokey and the Bandit (1977)

Gierende banden, een cowboyhoed, De film Smokey and the Bandit dankt zijn fans aan de lol die de film uitstraalt. De achtervolgingen zijn goed, de dialogen zijn doorspekt van Southern slang en er vliegt een auto over een kapotte brug: what’s not to like? De plot is simpel: Bo “Bandit” Darville (Burt Reynolds) moet een partij illegale drank in trucks van Texas naar Atlanta moet begeleiden en de politie afleiden.

 

The Man With the Golden Gun (1974)

Nee, The Man With the Golden Gun is niet de beste Bond ever. Maar de auto-achtervolging is puur goud. Waarom? Omdat een AMC Hornet X een complete 360 graden draai maakt boven een rivier. En deze ‘Astro Spiral Jump’ (vakterm, jaja) is een absoluut kunststukje. Deze sprong is ontwikkeld aan de Cornell University door Raymond R. McHenry met behulp van een computerprogramma. Na tests en een proefsprong op een autoshow kon het echte werk beginnen. Als je absoluut vakwerk wilt zien: The Man With the Golden Gun.