Rick Brandsteder

Rick Brandsteder verruilt in de nieuwe aflevering van Five Days Inside zijn optrekje in Amsterdam voor een matrasje in een kantoortje binnen de daklozenopvang Havenzicht.

De entree van Rick in de opvang is niet enorm vriendelijk: hij moet zijn hele kofferinhoud in een doorzichtig plastic tasje doen en honderd keer door de metaaldetectie, net zolang tot er geen piep meer te horen is. Rick gaat Five Days Inside bij de Rotterdamse daklozen. Hij mag op een matrasje in een kantoor slapen, want anders houdt hij een bed bezet dat beter kan worden besteed. Daarop geeft de ex-Temptation Island-presentator gelukkig geen piep.

Verdrietig verhaal

Dak- en thuislozen moeten we zeggen, want het schrijnende verhaal van de thuisloze Martin gaat ook Rick niet in de koude kleren zitten. De 80-jarige man is enkele dagen geleden binnengekomen, nadat hij plotseling door zijn vriendin het huis uit is gezet. Zijn vriendin die hij kende van die daklozenopvang.

Article continues after the ad

Hij is oud, hij is ziek, hij voelt zich precies zoals vroeger toen hij ook als wees moest leven. Hij trilt wanneer hij spreekt en hij zegt het zelf ook al: “Ik wil niet meer leven.”

Geen woorden

Hoewel Rick van het presentatietrio (dat ook bestaat uit Natasja Froger en Geraldine Kemper) waarschijnlijk het minst empatisch overkomt, is ook hij even stil. “Je overvalt me hiermee een beetje”, stamelt hij, niet wetende wat hij erop kan zeggen.

Het is misschien niet dé oplossing voor deze duidelijk aangeslagen dakloze, maar het is wel de harde realiteit van het leven van veel daklozen, nog los gezien van schulden en drugs, die ook uitvoerig aan bod komen in de aflevering. Kijkers reageren volop op het verhaal van de man, maar ook de diepgang van Rick komt ter sprake:

Five Days Inside

De eerste twee afleveringen van dit nieuwe seizoen Five Days Inside maakten indruk.De aflevering waarin Natasja Froger op bezoek gaat bij een groep seksueel misbruikte tieners shockeerde en ontroerde. Die van Geraldine Kemper die intern ging bij een groep mensen met epilepsie voerden vooral herkenbaarheid en waardering de boventoon. Het terugkijken waard dus.

 

Five Days Inside is wekelijks om 20.30 uur te zien op RTL 5.