Project X 2013

We moeten het dit jaar stellen zonder muziekfestivals en grote feesten vanwege de coronacrisis. Toch zin om even lekker uit je dak te gaan? Met deze films bouw je thuis je eigen feestje!

9. Beats (2019)

In 1994 besloot het Verenigd Koninkrijk keihard op te treden tegen houseparty’s zonder vergunning. Twee Schotse vrienden willen echter niets liever dan zo’n illegale rave bezoeken. Maar ook de politie heeft lucht gekregen van de houseparty... Dankzij de opzwepende soundtrack vol danceklassiekers van onder meer The Prodigy, Orbital en Inner City is Beats een feestje waarvoor je best een celstraf wilt riskeren!


8. Almost Famous (2000)

Begin jaren 70 gaat een krijgt een beginnend popjournalist de kans om op tournee te gaan met de band Stillwater. Dat betekent seks, drugs en rock and roll! Hij is echter pas vijftien jaar en zijn overbezorgde moeder staat niet bepaald te springen. Regisseur Cameron Crowe (Jerry Maguire) baseerde het Oscarwinnende scenario van Almost Famous op zijn eigen ervaringen als reporter voor het muziektijdschrift Rolling Stone.

Article continues after the ad


7. Go (1999)

Na Pulp Fiction verschenen er talloze misdaadfilms die de succesformule van Tarantino in meer of mindere mate probeerden te kopiëren. Daarvan is Go wat ons betreft het meest geslaagd! In deze vlotte misdaadkomedie van Doug Liman (Edge of Tomorrow) besluit een supermarktcaissière om pillen te gaan dealen op een houseparty. Maar overdoserende feestgangers, klungelinge undercoveragenten en rivaliserende dealers gooien al snel roet in het eten!


6. House Party (1990)

Rapduo Kid ’n Play organiseert het ultieme huisfeestje en iedereen is uitgenodigd! En met een soundtrack vol hiphophelden als Eric B & Rakim, LL Cool J en Public Enemy duurt het natuurlijk niet lang voordat het dak eraf gaat. House Party kostte slechts 2,5 miljoen dollar om te maken, maar verdiende zichzelf 10 keer terug. Geen wonder dat er nog 4 vervolgen op deze verrassende kaskraker werden gemaakt!


5. Bachelor Party (1984)

Tussen zijn debuut in een vergeten horrorfilm en zijn latere klassiekers vanaf de jaren 90 in, speelde Tom Hanks vooral in vrolijke komedies als Splash, The Money Pit en het hier besproken Bachelor Party. Zoals de titel al weggeeft, vormt Hanks het stralend middelpunt van een wild vrijgezellenfeest. Hoe wild? Wanneer was je voor het laatst op een feest waar een ezel stierf aan een overdosis cocaïne? Typisch 80s, zullen we maar zeggen…


4. Old School (2003)

Drie bevriende dertigers besluiten hun studententijd nog eens dunnetjes over te doen. Om dat te vieren, organiseren ze het ultieme studentenfeest op hun oude campus. Old School is vooral de moeite waard dankzij de perfect gecaste Will Ferrell als het losgeslagen feestbeest op leeftijd. Regisseur Todd Phillips (Joker) overtrof zichzelf 6 jaar later met de komediekraker The Hangover, hoewel dat vooral de perfecte film is om lekker bij uit te kateren!


3. Project X (2012)

In deze komedie geven drie tieners een feestje om hun populariteit op school te verhogen. Maar het project loopt gierend uit de hand wanneer er plotseling honderden ongenode gasten voor de deur staan! Na de release doken er over de hele wereld Project X-feesten op, waar soms wel duizenden mensen op afkwamen. Ook in Haren ging het in 2012 goed mis: een Sweet Sixteen-feestje bedoeld voor 75 gasten liep uit op een grimmige confrontatie tussen de Mobiele Eenheid en duizenden jongeren!


2. Superbad (2007)

Drie niet al te hippe scholieren willen indruk maken op hun klasgenoten door alcohol te scoren voor een feestje. Maar dat blijkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Jonah Hill en Michael Cera zijn perfect gecast als de sociaal ongemakkelijke tieners, maar ook Emma Stone maakt indruk in haar allereerste filmrol. De show wordt echter gestolen door Christopher Mintz-Plasse als de grofgebekte supernerd met de nepnaam McLovin!


1. Dazed and Confused (1993)

In deze swingende High School-film volgen we een aantal feestbeesten op de laatste schooldag voor de zomervakantie van 1976. Zoals dat gaat bij een goed feest wordt er gedronken, gezoend, gevochten en gelachen. En als de zon opkomt, zal niets meer hetzelfde zijn… Vroege optredens van toekomstige Oscarwinnaars Ben Affleck, Renée Zellweger en Matthew McConaughey (in nog altijd een van zijn beste rollen) maken dit onweerstaanbare filmfeestje compleet!