Nu het einde van de veertiende reeks De Slimste Mens in zicht is, kijken we naar een paar opvallende momenten uit de lange historie!

De Slimste Mens gaat de beruchte finaleweek in! Gijs Groenteman, Peter Hein van Mulligen, Korneel Evers, Edson de Graça, Mark Tuitert en Arjan Postma strijden deze week om de begeerde titel.

Article continues after the ad

 

Om even goed in de stemming te komen, bekijken we een paar hoogte- én dieptepunten uit de afgelopen seizoenen!

Het Belgisch Intermezzo

De Nederlandse variant van De Slimste Mens is een stuk anders dan de Vlaamse. Onze zuiderburen, met Philippe Geubels, Herman Brusselmans en Jeroom zijn meer van de harde en absurde grappen. De keurige Philip, en de chagrijnige Maarten geven de Nederlandse versie gelukkig een geheel eigen dynamiek.

Dat wil niet zeggen dat het nóóit melig wordt in De Slimste Mens. Via Silvio Berlusconi’s ‘bunga bunga’-feestjes, komen de presentatoren én de kandidaten in een collectieve lachstuip te liggen. De dubbelzinnige vragen die er op volgen, maken de situatie alleen maar erger!

 

Als zelfs Maarten van Rossem lacht, dan weet je dat je een bijzonder moment te pakken hebt!
 

Stefano Keizers

Cabaretier Stefano Keizers was dé kandidaat die De Slimste Mens nodig had. Hij verscheen vreemd uitgedost, en beantwoordde persoonlijke vragen op hilarische wijze. Hoewel zijn optreden nogal grotesk was, schopte hij het wél tot de finale. Hij werd gehaat door veel kijkers, wat zijn rare fratsen nóg grappiger maakte.
 

 

Uiteindelijk moest hij in deze reeks zijn meerdere erkennen in Hiske Versprille, en de uiteindelijke winnaar: Klaas Dijkhoff. 

 

Voor zijn bizarre fratsen had Keizers wél een prima podium gevonden, ondanks het verlies.

Tim den Besten

Documentairemaker (Super Stream Me), schrijver en Ranking The Stars-panellid Tim den Besten beleefde afgelopen seizoen een halve zenuwinzinking tijdens De Slimste Mens.

Het begon nog goed, toen Den Besten zijn zelfbedachte woord ‘quinoakut’ mocht toelichten, maar al snel ging het helemaal verkeerd! Een flauwe vraag, of één van de deelnemers wel eens naakt had geposeerd, viel helemaal verkeerd! Tim had dit inderdaad gedaan, maar had hier helemaal geen leuke herinneringen aan. Hoewel Philip er vervolgens overheen grinnikte, begon Den Besten op live televisie te desintegreren!

 

Den Besten verloor de avond zo al in de eerste minuten; de artiest was de rest van de avond in paniek, en gilde bijna alleen nog maar ‘pas!’. De makers hádden het aan kunnen zien komen. In Pauw reageerde Tim nogal hysterisch op het weerzien met zijn oude schooljuf!

 

Pete Philly

Rapper Pete Philly kende veel succes met zijn ‘partner in crime’ Perquisite, totdat hij bijna zeven jaar(!) stopte met muziek maken, door de ziekte van Lyme.

In 2018 werkte hij aan zijn comeback, en in de zomer deed hij mee aan De Slimste Mens. Zijn optreden was zó onsuccesvol, dat het op een gegeven moment niet eens meer grappig was. Pete verspeelde zijn allerlaatste seconden al vóór de finaleronde; een absoluut unicum!

Philip Freriks moest héél diep in de regels duiken om de arme Pete Philly (en het programma!) te redden: alle kandidaten kregen ‘gratis’ 30 seconden, zodat de rapper mee kon blijven spelen… Misschien had Pete Philly gewoon een slechte dag, maar op social media werd er bijzonder gemeen gedaan over de muzikant. Beetje lullig hoor, mensen! Parate kennis hoeft niet veel te zeggen over de intelligentie van een mens. 
 

 

Dat gezegd hebbende, scoorde Pete Philly deze punten… per ongeluk.

 

Wie er ook aan het einde van de week als enige overeind staat. Het kan bijna niet anders, of we zien Philip en Maarten in de zomer weer terug voor alweer het vijftiende seizoen De Slimste Mens.