Frits Sissing, Tussen Kunst en Kitsch

Eens in de zoveel tijd komt er een hele, héle grote klapper voorbij in Tussen Kunst en Kitsch. Gisteren was het weer eens zo ver toen een 'gewoon' familieportret een hartstikke zeldzaam, extreem waardevol meesterwerk bleek te zijn!

Article continues after the ad

Het kunstprogramma met Frits Sissing ontving - zoals wel eerder gebeurde in de rijke geschiedenis van de show - een heel bijzonder kunstwerk. Expert Willem Jan Hoogsteder ontdekte namelijk dat dit familieportret uit de 19e eeuw, van ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park, een zeldzaam schilderij is. En wel van de bekende portretschilder Adriaan De Lelie! 

Ka-ching!

De eigenaar van het werk is een verre nazaat van de familie die op het portret staat. "Dit zijn mijn bet-betovergrootouders. De kleinste is Charles Rochussen, die later een bekende schilder werd", legt de deelnemer uit. Het schilderij hangt boven zijn bureau, want "mijn vrouw wil 'm niet boven de haard”. De waarde? Nou, houd je vast: expert Hoogsteder schat de marktwaarde op... €100.000 euro!

Duurste werk van Frits Sissing

Het De Lelie-portret zorgde ook voor een record! Dit is het duurste werk ooit dat Frits Sissing in zijn show kreeg. Hij presenteert Tussen Kunst en Kitch nu zo'n vijf jaar. 'Het Kantwerkstertje van kunstschilder Joost van Geel', uit een show in 2011, staat nog altijd op één met een getaxeerde waarde van €250.000 euro. De eigenaar van het De Lelie-schilderij gaat 'm overigens niet van de hand doen. Hij blijft gewoon in de fam.