Bas Muijs

Een schorpioenexpert deelt in het AD een aantal flinke verbale tikken uit aan Bas Muijs. De acteur beweert dat hij er waarschijnlijk geweest zou zijn als de schorpioen, die per ongeluk op 'm kroop tijdens een GTST-scène, 'm had gestoken. Bullshit, vindt de expert.

Article continues after the ad

"Een volledig onschuldig en uitermate nuttig dier wordt neergezet als mensdodend monster", aldus Rogier van Rossem, voorzitter van stichting Herpetofauna. Je zult nu vast we een aantal vragen hebben, want hoezo kwam hij in aanraking met een schorpioen? We leggen het meteen uit!

Bas Muijs en de schorpioen

In Goede tijden, zomer tijden - een Videoland-talkshow over GTST - zitten bijna altijd wel onthullingen. Robin Martens die vertelt over haar donkere periode en Vincent Visser die zijn vertrek aankondigt, bijvoorbeeld. In de laatste aflevering zat ook een onthulling. Bas Muijs (Stefano Sanders) vertelde dat hij tijdens die beruchte moerasscène, gefilmd in Maleisië, per ongeluk in aanraking kwam met een schorpioen. Die kroop uit een bananenblad en waggelde zo over Bas heen. "Ik ben blij dat dat beest mij niet heeft gestoken, anders had ik hier waarschijnlijk niet gezeten", zei hij, tot grote frustratie van de expert.

 


Bullshit

Deze Rogier van Rossem legt uitgebreid uit waarom het allemaal heel anders ligt. Lees ook vooral het hele interview, maar hier de belangrijkste punten. "Hij is per ongeluk op het pad van de heer Muijs terechtgekomen, zich een weg zoekend naar een alternatieve, donkere en veilige schuilplek”, vermoedt de schorpioenexpert, die zegt dat de schorpioen tot het Heterometrus-geslacht behoort. "Als het dier fysiek in gevaar zou zijn geweest zou er een zeer kleine kans zijn geweest dat het had gestoken, omdat deze dieren bij voorkeur de klauwen gebruiken als defensie."

Helemaal niet levensgevaarlijk

En als 'ie dan toch had gestoken, was er naar alle waarschijnlijkheid niets ergs aan de hand. Het gif van deze schorpioen is niet dodelijk. "In het meest extreme geval had hij een pijnlijke prik gehad die bij complicaties had kunnen leiden tot lichte benauwdheid en misselijkheid. De misselijkheid wordt vaker voortgebracht door angst dan door het gif." Ook moet er Van Rossem nog iets van het hart. Hij vindt het doodzonde dat "een volledig onschuldig en uitermate nuttig dier" wordt neergezet als "een mensdodend monster".