De landelijke intocht van Sinterklaas zal dit jaar alleen nog uit Roetveegpieten bestaan, meldt de NTR. De volledig zwarte Pieten verdwijnen tijdens de intocht en zullen ook niet meer te zien zijn in het Sinterklaasjournaal. De intocht vindt 16 november plaats in Apeldoorn.

Even Apeldoorn bellen

De NTR heeft overlegd met de gemeente Apeldoorn en afgesproken dat er uitsluitend Roetveegpieten worden ingezet tijdens de Sinterklaasintocht. Deze pieten zijn niet volledig zwart geschminkt en hebben ook geen rode lippen meer.

Article continues after the ad

Geleidelijk ingevoerd

De Roetveegpiet is volgens de omroep in 2014 geïntroduceerd en sindsdien geleidelijk ingevoerd ieder jaar. Vorig jaar liepen er nog maar een paar volledig zwart geschminkte Pieten mee. 2019 wordt dus het eerste jaar dat de Roetveegpiet 100% procent de intocht overneemt.

De afgelopen jaren is er veel discussie over Zwarte Piet en of het racistisch stereotypes in stand houdt. Dat zorgde o.a. vorig jaar voor ongeregeldheden in diverse steden tijdens de Sinterklaasintochten, tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.