Films waaraan het langst is gewerkt

Films maken is een taaie klus waar veel tijd en moeite in gaat zitten, maar sommige filmmakers slaan daarin compleet door. Deze zeven producties namen jaren en jaren in beslag en zorgden zo voor een heleboel grijze haren.

7. Apocalypse Now

Toen regisseur Francis Ford Coppola begon aan de opnames van deze film over de oorlog in Vietnam wist hij dat het geen makkelijke opdracht zou worden, want filmen in de jungle van de Filipijnen is sowieso zwaar. Maar een reeks rampen rekten de shoot tot een lengte van vier jaar. Hoofdrolspeler Martin Sheen kreeg een hartaanval (op z’n 35ste!), tropische stormen sloopten de set en Marlon Brando verscheen keer op keer onvoorbereid op de set en was ook nog eens veel te dik geworden voor zijn rol. Voer genoeg voor een avondvullende documentaire over alle tegenslagen, die de vrouw van Coppola maakte: Hearts of Darkness.

 

Article continues after the ad

6. The Fall

Nooit gehoord van dit avontuurlijke drama? Dan moet je dat toch eens goedmaken, want The Fall is een film waarvan je elk shot zou kunnen inlijsten en aan de muur hangen. Dit project van regisseur Tarsem Singh (The Cell), waarin werkelijkheid en fantasie vloeiend in elkaar overlopen, werd opgenomen op locaties verspreid over twintig landen. Een tijdrovende manier van werken, en toen was halverwege de shoot ook nog eens het geld op. Nadat alle problemen waren opgelost, waren de makers vier jaar verder.

 

5. Eyes Wide Shut

Stanley Kubrick staat niet bepaald bekend als de meest efficiënt werkende regisseur die ooit geleefd heeft, maar bij het maken van zijn laatste film maakte hij het wel erg bont. Alles bij elkaar waren er vier jaar nodig om de erotische thriller Eyes Wide Shut af te krijgen, waarvan er bijna anderhalf jaar op ging aan nonstop opnames. Kubrick was berucht om zijn eindeloze takes: zelfs een simpele scène waarbij Tom Cruise door een deurgat moest lopen, liet hij zonder problemen 95 keer opnieuw doen. Tja, dat kost tijd…

 

4. Eraserhead

De film waarmee cultregisseur David Lynch naam maakte, leverde een moeizame bevalling op en dan hebben we het niet over de vreemde dino-baby die de hoofdrolspeler krijgt halverwege de film. Lynch begon aan het project toen hij nog een filmstudent was, maar gaandeweg ontstond het idee om er een bioscoopfilm van te maken. Geld om die ambities waar te maken was er niet, dus lagen de opnames vaak weken stil terwijl Lynch en zijn vrienden wat dollars bij elkaar sprokkelden met andere bezigheden. Uiteindelijk zijn ze er vijf jaar mee bezig geweest.

 

3. Avatar

We zitten nu al bijna twaalf jaar te wachten op het eerste vervolg op Avatar. Da’s een hele tijd, maar geen verrassing als je weet dat het maken van de eerste film tien jaar duurde, van de eerste voorbereidingen tot en met de laatste hand. Regisseur James Cameron legde de lat voor de kwaliteit van de specials effect zo hoog, dat de technieken om ze tot werkelijkheid te maken keer op keer van nul af aan ontwikkeld moesten worden. Die manier van werken gebruikt hij ook voor de sequels, dus dat belooft weer heel wat grensverleggende pracht en praal.

 

2. Boyhood

De meeste films in deze lijst kostten zoveel tijd om te maken vanwege tegenslag of perfectionistische regisseurs, maar bij Boyhood zit de twaalf jaar die de opnames in beslag namen ingebakken in het concept. De film gaat over het leven van een jochie, waarvoor hij het acteurtje in de hoofdrol en de rest van de cast met tussenpozen van soms wel een jaar voor de camera zette. Uitgesmeerd over twaalf jaar zie je het ventje dus letterlijk opgroeien en dat werkt zoveel beter dan andere filmtrucs ooit hadden kunnen bereiken.

 

1. The Thief and the Cobbler

Als het maken van deze animatiefilm geen 28 jaar had geduurd, had waarschijnlijk niemand het er meer over, maar dankzij de vasthoudendheid van zijn regisseur heeft The Thief and the Cobbler het absolute record in handen. Richard Williams begon ermee in 1964, maar door geldgebrek vorderden de opnames met een slakkengang. Het sprookje over een prinses en een schoenmaker die verliefd worden, kreeg een flinke zet toen Williams zijn kunsten vertoonde met de animaties in Who Framed Roger Rabbit. Een verhuizing van filmstudio later was het 1992 toen de film eindelijk af was.

 

Nog meer lollige filmtrivia vind je in ons artikel over de beste geïmproviseerde filmscènes.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.