Eva Jinek

Een emotioneel momentje, gisteren in De Geknipte Gast op NPO 2, waar laatst ook al zo'n tranentrekker in zat. Eva Jinek zat tegenover interviewer Özcan Akyol in de kappersstoel en ze hield het niet droog toen ze een advies aan haar zoontje voorlas.

Article continues after the ad

Het gaat om het voorwoord van Eva's nieuwe boek Droom Groot, een interviewbundel. "Het is nooit bij mij opgekomen dat ik niet het leven kon leiden, wat ik wilde leiden...", las Eva voor. Ze gebruikte hiervoor trouwens de tekst van de Amerikaanse filosoof en activiste Susan Sontag. Verder dan deze eerste zin kwam ze alleen niet...

Eva Jinek in tranen

"Ik moet altijd huilen als ik bij jou ben! Dat vind ik niet leuk", zei Eva tegen Eus en daarmee doelt ze op zijn interviewprogramma Sterren op het Doek, waar momenteel een nieuw seizoen van loopt. Dionne Stax deed in de nieuwste aflevering een boekje open over een heftige periode in haar leven. Terug naar Eva, die zich probeerde te herpakken. Eus vroeg zich af wat het eigenlijk uitmaakte dat Eva haar tranen niet kon bedwingen. "Ik wil dit echt niet, omdat ik een jankebalk ben!"

Advies aan Pax

"Het is nooit bij mij opgekomen dat ik niet het leven kon leiden, wat ik wilde leiden", begon Eva opnieuw. Ze herpakte zich en las het hele advies aan zoontje Pax voor: "Het is nooit bij me opgekomen dat iets me daarvan kon weerhouden. Voor mij was het heel simpel, mensen met idealen en ambities die later niet het leven leiden waar ze van droomden, die hebben het gewoon opgegeven. Ik dacht: nou dan geef ik het niet op."

Altijd bang om haar baan te verliezen

Eva gaf verderop in het gesprek ook aan dat er altijd nog een soort angst in haar zit dat ze elk moment plots haar baan zou kunnen verliezen. Komt ook allemaal deels door haar ontslag bij Nieuwsuur, jaren geleden (en nog voor ze ook maar één uitzending kon presenteren). Eva moest haar ego inslikken, zo legde ze uit, en was blij dat ze haar vorige baantje, nieuwslezeres bij de NOS, gewoon weer mocht oppakken. Deze ervaring veranderde haar. "Ik denk nooit lichtzinnig." Op de vraag van Eus of ze denkt dat ze nog steeds elke dag ontslagen kan worden, antwoordt de talkshowkoningin van RTL 4: ''Ja, eigenlijk wel. Het kan zo voorbij zijn. Ik reken me nooit rijk en dat heb ik waarschijnlijk van mijn vader."

Het hele Geknipte Gast-gesprek tussen Eus en Eva kijk je terug via NPO Plus.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.