Eva Jinek op RTL 4

Yass queen! Het lijkt erop dat we Eva Jinek weer 'talkshowkoningin' mogen noemen. Voor het eerst klopte ze concurrent Op1 drie keer in één week.

Article continues after the ad

De Jinek-kijkcijfers kwamen op dinsdag, woensdag en vrijdag (na de veelbesproken The Voice-uitzending) boven die van Op1 uit, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Vooral gisteren schoot ze raak met ruim 1 miljoen kijkers tegenover slechts 653.000 voor Op1. Best knap: eerder leek Op1 nog de gedoodverfde winnaar van de talkshowoorlog.

Jinek vs. Op1

Toch kunnen we Op1 zeker geen verliezer noemen. De duo-talkshow van NPO 1 kent nog altijd hogere weekgemiddeldes. Maar Eva zit in een stijgende lijn en mogelijk is die prestatie nog knapper dan we al dachten. Hoezo? Nou, dat heeft alles te maken met de zogenoemde lead-in.

Concurrentie

Op NPO 1 komen doorgaans véél beter bekeken shows voorafgaand aan het praatprogramma. Veel kijkers stromen daarna lekker door en gaan niet zitten zappen. Jinek moet het op RTL 4 vaak doen met veel minder bekeken shows als lead-in. Maar uiteraard speelt ook - zoals Linda de Mol al eens opmerkte - de 'gast van de dag' een rol. Wie heeft de betere gasten aan tafel zitten? 

Wisselvallig

Toch kent de talkshowoorlog nog altijd géén duidelijke winnaars en verliezers. Ja, Jinek deed het inderdaad erg goed deze week, maar toch zakte ze donderdag door het ijs. Met een kijkersaantal van 613.000 noteerde ze haar op een na slechtst bekeken uitzending ooit. Niets zo wisselvallig als een talkshowoorlog...