Eva Jinek

Arts-microbioloog Ann Vossen zat begin dit jaar - toen het coronavirus alleen nog in Wuhan circuleerde - al aan tafel bij Eva Jinek, dus uiteraard koos het OMT-lid dit podium gisteren opnieuw om zich te verdedigen nadat Arjen Lubach haar in Zondag met Lubach persoonlijk aansprak op het falende Nederlandse coronatestbeleid.

Article continues after the ad

Lubach betoogde dat veel arts-microbiologen, waaronder dus Ann Vossen, hun eigen labs wilde blijven gebruiken bij coronatests. Dit zou volgens hem dan weer conflicteren met haar rol in het OMT want Ann is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie. Ook zouden er volgens Lubach te weinig grote commerciële labs toegang hebben gekregen - zoals in Duitsland wel gebeurde. 

Hier, Arjen legt het even haarfijn uit:


Ann Vossen in Jinek

Ann mocht zich gisteren in haar vaste talkshow verdedigen. Ze zegt dat ze niet had gezegd dat de microbiologen per se wilde vasthouden aan hun eigen laboratoria, maar benadrukt dat de grote commerciële labs wel aan veel medische eisen moeten voldoen. Ook wijst ze op de recente fout-positieve tests die uit verschillende commerciële labs kwamen.

Fout erkennen

Maar, even lang verhaal kort: is de grote vraag naar coronatests van de afgelopen weken verkeerd ingeschat door het OMT, met Ann als een van de belangrijkste adviseurs van de overheid? Ja, erkent ze nu. Het leek daardoor dat hulp van grote Duitse laboratoria niet nodig was, maar dat was dus een inschattingsfout. "Deze dip hadden we kunnen voorkomen als we eerder de grote laboratoria hadden aangeschakeld."


Jinek is elke werkdag rond 22:10 uur te zien op RTL 4. De hele uitzending, met het volledige verweer van Ann Vossen, kun je hier terugkijken.