Eva Jinek in talkshow Jinek op NPO 1

Nog voordat het inmiddels beruchte 'coronalied' van BN'ers uitkwam, regende het al kritiek. Het laatste dat we in deze coronacrisis nodig hebben, zijn 'aandachtszieke' BN'ers, zo klonk het fel. Eva Jinek legde het gisteren voor aan Ali B.

Article continues after the ad

Het coronalied is slechts een voorbeeld van BN'ers die hun steentje willen bijdragen, maar wél het meest exemplarische. Ellie Lust, een van de BN'ers die haar medewerking verleende, vindt dat criticasters een zure augurk naar binnen moeten werken. "Neem nog een augurk en ga lekker slapen", opperde de oud-politievrouw. Ali B zat gisteren in Jinek om te praten over zijn nieuwe hulpactie en vertelde wat hij van die felle kritiek vindt.

BN'er-moeheid

"Er is ook heel veel irritatie over BN’ers die dingen doen nu. Heel veel irritatie in de samenleving bijvoorbeeld over BN’ers die een coronalied maken", merkte Eva op tegenover Ali, die kwam vertellen over zijn nieuwe actie: 150.000 boeketten bezorgen aan ouderen. Ze somt wat voorbeelden op van kranten als De Telegraaf en De Volkskrant, die de BN'er-moeheid eerder onder de aandacht brachten. "Heel veel weerzin en weerstand tegen bekende mensen die zich voor iets inzetten. Begrijp je iets van die kritiek?"


'Je mag iets kut vinden'

Ali reageerde nuchter en stelde dat het oké is om een nummer kut te vinden, zo zei hij letterlijk. Dat mag. "Het belangrijkst is de intentie. Ik kan niet voor alle BN’ers oordelen waarom ze iets doen, maar als je iets kunt bijdragen en iemand heeft er wat aan: blijf het vooral doen", legde hij uit. Maar gaat de kritiek niet wat te ver, soms? "Op een gegeven moment is het wel zo van: als je constateert dat een deel van het land er wél blij mee is, gun die mensen dan hun eigen ruimte."

Jinek gemist? Kijk de uitzending hier terug.