Maneskin wint het Eurovisie Songfestival

Het was genieten, het was afzien én het was lachen: het Eurovisie Songfestival in Rotterdam zit er op! De winnaar van het muziekspektakel is bekend. Het volgende Songfestival vindt plaats in... Italië! De Italiaanse rockband Maneskin ging met enorm veel publiekspunten aan de haal en won op het nippertje van Frankrijk.

Eurovisie Songfestival: de uitslag

Bij de vakjury gingen Frankrijk en Zwitserland lange tijd gelijk op, met Malta als gevaarlijke underdog. Het bekendmaken van de scores had ook een paar opmerkelijke momenten! Zo kwam IJsland helemaal in de stijl van Eurovision: Story of Fire Saga!

De zanger van de Italiaanse act Maneskin vond de puntentelling zó spannend dat hij even wat Zuid-Amerikaans marcheerpoeder tot zich nam. Dat zou hij later nodig blijken te hebben!

Article continues after the ad

Songfestivalpubliek is keihard!

Na de juryscores stonden Zwitserland, Frankrijk en Malta bovenaan. Het Verenigd Koninkrijk kreeg van de jury én het publiek 0 punten. Duitsland, Spanje en Nederland kregen ook 0 punten van de kijkers, maar die hadden er gelukkig al een paar bij elkaar gesprokkeld.

Oekraïne werd ineens een gevaarlijke concurrent omdat ze veel punten kregen van de kijkers. Italië maakte een gigantische sprong in het klassement en kwam na de publieksstemmen met 524 punten bovenaan te staan, bijzonder want de vakjury vond de rockact niet veel soeps. Malta viel af na een tegenvallende score en Frankrijk haalde Italië nét niet bij. Uiteindelijk haalde Zwitserland ook nét niet genoeg punten!

Italië wint het Songfestival

In 2022 wordt het Eurovisie Songfestival dus gehouden in Italië. Misschien dat Davina Michelle nog een gaatje in haar agenda heeft? In de halve finale maakte ze bijzonder veel indruk op het publiek, en ze zou het best willen!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Jeangu Macrooy eindigde het Songfestival als 23ste, vóór Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het zou natuurlijk nog kunnen dat Italië gediskwalificeerd wordt vanwege dopinggebruik, maar dat maakt de eindstand voor Nederland er niet véél beter op.

Stefania Libertakakis, de Nederlandse die meedeed namens Griekenland, eindigde knap op de tiende plaats. De andere grote winnares van het Songfestival is Nikkie de Jager: zij liet de hele wereld zien wat ze in haar mars heeft.