Horror is soms dichterbij dan je denkt. In aanloop naar de release van Suspiria zetten wij dan ook dan de beste Europese horrorfilms ooit voor je op een rijtje!

Suspiria (1977)

Een studente ontdekt dat haar balletopleiding een dekmantel is voor een heksenkring. Dankzij de bizarre decors, bloedstollende soundtrack en creatieve kills staat deze Italiaanse horrorklassieker nog steeds als een huis. Deze week verschijnt een losse remake in de bioscopen met Oscarwinnares Tilda Swinton.

Possession (1981)

In Possession vermoedt een spion (Sam Neill uit Jurassic Park) dat zijn echtgenote een verhouding heeft. Maar als hij op onderzoek uitgaat, blijkt de waarheid een stuk gruwelijker. Possession is een stijlvolle Frans-Duitse arthouse-horrorfilm met een aantal zeer verontrustende scènes. De beeldschone Isabelle Adjani werd op het filmfestival van Cannes uitgeroepen tot beste actrice voor haar onvergetelijke rol.

More content below the advertising

 

Tesis (1996)

In deze ijzingwekkende Spaanse horrorfilm schrijft Angela een scriptie over geweld in film. Tijdens haar research stuit ze op een snuff-film, waarop te zien is hoe een vrouw wordt gemarteld en gedood. En door deze gruwelijke ontdekking zou Angela wel eens de volgende kunnen zijn!

El espinazo del diablo (2001)

Een Spaans weeshuis wordt geplaagd door de geest van een overleden jongetje. Met dit sfeervolle spookverhaal bewees Guillermo Del Toro (The Shape of Water) ver voor zijn doorbraak al dat hij een van de meest getalenteerde regisseurs van deze eeuw is.

 

The Descent (2005)

In deze Britse horrorfilm gaat een aantal vriendinnen op expeditie in een grottenstelsel dat nog niet op de kaart staat. Al snel blijkt dat ze niet de enigen zijn die ronddwalen in de donkere tunnels. Misschien wel de beste monsterfilm sinds Aliens!

Ils (2006)

In Ils wordt een echtpaar in het holst van de nacht geterroriseerd door een groepje vreemdelingen met sinistere bedoelingen. Schokkend genoeg is deze bloedstollende Frans-Roemeense horrorfilm ook nog gebaseerd op ware gebeurtenissen. The Strangers deed het twee jaar later nog eens dunnetjes over.

 

A l’Interieur (2007)

Horrorfans die wel tegen een stootje kunnen, zijn bij het juiste adres bij deze Franse nagelbijter. Hierin krijgt een hoogzwangere vrouw nachtelijk bezoek van een moordenaar. Het kunstbloed was in die tijd zeker in de aanbieding in Frankrijk, want in dezelfde periode verschenen ook de extreme Franse horrorfilms Haute Tension en Martyrs.

[REC] (2007)

In deze Spaanse horrorkraker reist een reporter van de regionale tv een nachtje mee met de brandweer. Echt spannend wil het niet worden, totdat zij samen met de brandweermannen vast komt te zitten in een appartementencomplex vol bloeddorstige zombies. Met afstand de beste found-footagefilm sinds The Blair Witch Project!

 

Eden Lake (2008)

Wanneer een verliefd stelletje een groepje hangjongeren aanspreekt op hun luide muziek, verandert een romantisch weekendje in de bossen in een regelrechte nachtmerrie. Bonuspunten voor een piepjonge Michael Fassbender als de toerist die achteraf liever zijn mond had gehouden.

Let The Right One In (2008)

Het buitenbeentje Oskar wordt gepest op school en heeft geen vrienden. Maar dan komt hij in contact met zijn nieuwe buurmeisje Eli, een vampier met bovennatuurlijke krachten. Deze briljante Zweedse horrorfilm kreeg in 2010 een remake met Chloë Grace Moretz (Carrie).

 

More content below the advertising

Speelgoedgigant Hasbro maakte deze week op de mega-Toy Fair in New York bekend dat Bumblebee toch géén prequel is op Michael Bays Transformers-films. Nee, het is een reboot van de hele franchise!

More content below the advertising

Toch opmerkelijk: eerder gingen we er met zijn allen vanuit dat Bumblebee, dat zich afspeelt in 1987, een prequel was op alles van Michael Bay (die Bumblebee wél mede produceerde). Er zaten ook genoeg subtiele hints in die refereerden aan zijn Transformers-verhalen.
 

 

Hoe dan?

Misschien dacht Paramount Pictures na de deceptie die Transformers: The Last Knight heet, dat de franchise wel toe was aan een, euhm, frisse start. Wel raar dat je dat blijkbaar past beslist nadat Bumblebee een hit bleek. Sommige critici noemden het zelfs de beste Transformers-film ooit!  

Sequel

Dit plotselinge nieuwe Transformers-filmuniversum dendert overigens lekker door. Bumblebee krijgt namelijk een sequel. Hierin wil regisseur Travis Knight de relatie tussen Charlie (Hailee Steinfeld) en ‘Bee verder uitdiepen.
 

Na Avengers: Endgame (die bijna zeker 3 uur duurt), moet ook horrorkraker IT: Chapter Two eraan geloven: de huidige versie van de film tikt al bijna de 3 uur aan.

More content below the advertising

Dat zegt althans een twitteraar die bij één van de test screenings mocht zijn. Neem het dus met een korreltje zout. Alhoewel: verschillende media pikken het verhaal nu op, dus dat geeft deze beste man wat meer credibility.
 

 

Slechter dan 1

Ook zegt hij nog even doodleuk dat het eerste deel uit 2017 beter is. Maar, er is nog hoop. Deze versie is al “pretty good”, maar er moet volgens deze man nog wel het nodige veranderen om ‘m nog beter te maken. Hmmm, we zijn érg benieuwd. Sowieso gaan er na test screenings nog de nodige minuten af, maar bereid je in ieder geval voor op een vrij lange zit.

Losers Club 2.0

Zoals Stephen King-fans waarschijnlijk al weten, maken we in het IT-boek niet alleen kennis met de tienerversies van de Losers Club. Het verhaal speelt zich namelijk ook deels in de toekomst af. 27 jaar later om precies te zijn. Grote namen als James McAvoy en Jessica Chastain spelen in Chapter Two de oude versies Bill en Beverly (en dit is de volledige cast). De club keert weer terug naar Derry, de plek waar alle ellende begon...
 

 

Helaas moeten we nog flink wat maanden wachten op de glorieuze terugkeer van terrorclown Pennywise (Bill Skarsgard). IT: Chapter Two draait pas in september in de bios.