Horror is soms dichterbij dan je denkt. In aanloop naar de release van Suspiria zetten wij dan ook dan de beste Europese horrorfilms ooit voor je op een rijtje!

Suspiria (1977)

Een studente ontdekt dat haar balletopleiding een dekmantel is voor een heksenkring. Dankzij de bizarre decors, bloedstollende soundtrack en creatieve kills staat deze Italiaanse horrorklassieker nog steeds als een huis. Deze week verschijnt een losse remake in de bioscopen met Oscarwinnares Tilda Swinton.

Possession (1981)

In Possession vermoedt een spion (Sam Neill uit Jurassic Park) dat zijn echtgenote een verhouding heeft. Maar als hij op onderzoek uitgaat, blijkt de waarheid een stuk gruwelijker. Possession is een stijlvolle Frans-Duitse arthouse-horrorfilm met een aantal zeer verontrustende scènes. De beeldschone Isabelle Adjani werd op het filmfestival van Cannes uitgeroepen tot beste actrice voor haar onvergetelijke rol.

Article continues after the ad

 

Tesis (1996)

In deze ijzingwekkende Spaanse horrorfilm schrijft Angela een scriptie over geweld in film. Tijdens haar research stuit ze op een snuff-film, waarop te zien is hoe een vrouw wordt gemarteld en gedood. En door deze gruwelijke ontdekking zou Angela wel eens de volgende kunnen zijn!

El espinazo del diablo (2001)

Een Spaans weeshuis wordt geplaagd door de geest van een overleden jongetje. Met dit sfeervolle spookverhaal bewees Guillermo Del Toro (The Shape of Water) ver voor zijn doorbraak al dat hij een van de meest getalenteerde regisseurs van deze eeuw is.

 

The Descent (2005)

In deze Britse horrorfilm gaat een aantal vriendinnen op expeditie in een grottenstelsel dat nog niet op de kaart staat. Al snel blijkt dat ze niet de enigen zijn die ronddwalen in de donkere tunnels. Misschien wel de beste monsterfilm sinds Aliens!

Ils (2006)

In Ils wordt een echtpaar in het holst van de nacht geterroriseerd door een groepje vreemdelingen met sinistere bedoelingen. Schokkend genoeg is deze bloedstollende Frans-Roemeense horrorfilm ook nog gebaseerd op ware gebeurtenissen. The Strangers deed het twee jaar later nog eens dunnetjes over.

 

A l’Interieur (2007)

Horrorfans die wel tegen een stootje kunnen, zijn bij het juiste adres bij deze Franse nagelbijter. Hierin krijgt een hoogzwangere vrouw nachtelijk bezoek van een moordenaar. Het kunstbloed was in die tijd zeker in de aanbieding in Frankrijk, want in dezelfde periode verschenen ook de extreme Franse horrorfilms Haute Tension en Martyrs.

[REC] (2007)

In deze Spaanse horrorkraker reist een reporter van de regionale tv een nachtje mee met de brandweer. Echt spannend wil het niet worden, totdat zij samen met de brandweermannen vast komt te zitten in een appartementencomplex vol bloeddorstige zombies. Met afstand de beste found-footagefilm sinds The Blair Witch Project!

 

Eden Lake (2008)

Wanneer een verliefd stelletje een groepje hangjongeren aanspreekt op hun luide muziek, verandert een romantisch weekendje in de bossen in een regelrechte nachtmerrie. Bonuspunten voor een piepjonge Michael Fassbender als de toerist die achteraf liever zijn mond had gehouden.

Let The Right One In (2008)

Het buitenbeentje Oskar wordt gepest op school en heeft geen vrienden. Maar dan komt hij in contact met zijn nieuwe buurmeisje Eli, een vampier met bovennatuurlijke krachten. Deze briljante Zweedse horrorfilm kreeg in 2010 een remake met Chloë Grace Moretz (Carrie).