Bram Moszkowicz in Shownieuws

De aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries, die gisterenavond net na RTL Boulevard plaatsvond in Amsterdam, is uiteraard hét gesprek op tv. In Shownieuws zat jurist en voormalig strafadvocaat Bram Moszkowicz, die zichzelf hardop afvroeg of 'ie zelf niet iets had kunnen doen om dit te voorkomen.

Article continues after the ad

Het nieuws doet enorm veel met Bram, die Peter al jaren kent. Als is dat eigenlijk nog te mild uitgedrukt. "We zijn vrienden. Hebben 30 jaar samengewerkt", zei hij terwijl 'ie naar woorden zocht. De oud-advocaat was zichtbaar geëmotioneerd toen 'ie over zijn vriend praatte. "Het is niet makkelijk."

'Hadden we niet iets moeten doen?'

Het is de afgelopen 24 al veel gegaan over beveiliging. Of Peter die gisteren om zich heen had, is officieel niet bekend, maar collega-misdaadverslaggevers en andere bekenden van Peter gaven wel aan dat hij mogelijk zelf besloot om niet beveiligd te willen worden. Bram: "Ik zit iedere keer met de gedachte: hadden we niet iets moeten doen? Om het uit zijn hoofd te praten om zonder beveiliging te lopen. Als je weet dat 'ie naar Boulevard gaat, dat zijn de gevaarlijke momenten, dat je dan zegt: 'Nou, Peter, neem dan iemand mee'."

Bram heeft het wel eens met Peter over beveiliging gehad. Maar: "Hij is heel principieel, recht door zee."

Familievriend

"Mijn gevoel zegt me dat 'ie het zal overleven, maar misschien is het wishful thinking", ging Bram verder.  "Het is een vriend van de familie. Niet dat dat nu zo belangrijk is, maar het komt aan. Het heeft impact op me."

Hoe gaat het nu met Peter?

Peter vecht as we speak nog steeds voor zijn leven, gaf RTL's programmadirecteur Peter van der Vorst vanavond aan bij RTL Boulevard, waar Luuk Ikink geëmotioneerd beschreef hoe het er gisteren aan toe ging bij hem en zijn collega's in de studio. We weten niet hoe hij er nu aan toe is. Wat we al wel zeker weten: er zijn twee verdachten aangehouden. Peters zoon Royce kwam eerder vandaag ook met een reactie: hij en de familie omringen Peter met liefde en willen mensen danken voor hun massale steunbetuigingen.