We hebben het bij Superguide graag over filmsuperhelden, maar het is misschien nog wel mooier als we over een echte superheld kunnen schrijven, helemaal als het om eentje van eigen bodem gaat: zwemkoning Maarten van der Weijden bijvoorbeeld. Deze bikkel gaat vanaf 17:30 uur vandaag voor de tweede keer proberen de Elfstedentocht te zwemmen. Laten we hopen dat het hem dit keer wel lukt! Via onderstaande livestream van de NPO kunnen we zijn tweede poging live op de voet volgen.

Article continues after the ad

 

 

Vijf miljoen euro voor het goede doel

Op 18 augustus vorig jaar begon de Olympisch Kampioen Openwaterzwemmen van 2008 met zijn eerste poging om het 200 kilometer lange traject van de Friese schaatstocht al zwemmend af te leggen. Na 163 kilometer moest hij uiteindelijk opgeven. Wel leverde zijn poging vijf miljoen euro op in de strijd tegen kanker – een doel dat de voormalige leukemiepatiënt nauw aan het hart gaat. Genoeg reden voor de voormalig Wereldkampioen om het dit jaar opnieuw te proberen.

 

Documentaire en Theatershow

Tijdens de voorbereidingen voor zijn eerste poging is Maarten vorig jaar 80 dagen gevolgd door een filmploeg, wat uiteindelijk tot de documentaire Het Moet Zo Extreem leidde. Ook maakte de zwemkampioen vorig najaar een 11stedentheatershow waarin hij vertelde over zijn ervaringen.