De allereerste teaser van Baptiste (de langverwachte spin off-serie van The Missing) is er! En dat betekent inderdaad dat de TV detective nog hartstikke springlevend is!

 

De video verscheen voor het eerst op BBC One, direct na de laatste aflevering van het nieuwste seizoen van Luther. The Missing-fans konden toen gerust adem halen, want de laatste keer dat we Baptiste (Tchéky Karyo) zagen, ging hij onder het mes om een hersentumor te verwijderen. Gelukkig is-ie goed genoeg hersteld om een tripje naar ons kikkerlandje te maken. Baptiste speelt zich namelijk af in Amsterdam!

Baptiste raakt verzeild in een zaak om zijn ex-vriendin in Amsterdam op te sporen. Al snel wordt hij de onderwereld van Amsterdam ingetrokken en lijkt hij een stuk verder van huis te zijn... Om de zaak op te lossen werkt hij samen met een expat uit Antwerpen, gespeeld door niemand minder dan Tom Hollander (die uit Bird Box, weet je wel?).

Het is nog niet bekend wanneer Baptiste op BBC One verschijnt.

Soms komt er een tekenfilmserie op tv waar iedereen om kan lachen. Shin-chan was er zo eentje en regeerde van 2003 tot 2007 de kindertelevisie op Fox Kids en Jetix. We geven 6 redenen waarom dat Japanse schoffie terug moet komen naar Nederland!

1. De intro was geweldig

Er zijn goede intro’s en er zijn briljante intro’s, en die van Shin-chan hoort zeker bij de laatste categorie. Waar menig Nederlandse dub tenenkrommend slecht is en de muzikale intro’s je gillend naar de afstandsbediening doen grijpen, zet deze intro precies de juiste toon. Het slaagt er tevens in om je alles te vertellen dat je moet weten over deze absurdistische anime.

2. Er zijn weinig tekenfilms meer over rotjochies

Shin-chan is echt een rotjochie die maar al te graag de levens van z’n ouders, vrienden en schoolleraren zuur maakt. Meestal doet hij dat niet met kwade bedoelingen, hij is gewoon onhandig of komt door z’n nieuwsgierigheid in de problemen. Net als met echte rotjochies dus! En weet je wat? De huidige tekenfilms missen dat soort types! Niet dat ze slecht zijn hoor, maar het is lang geleden dat wij op tv een kind in z’n blote reet zagen dansen en “blotebillen boogie!” hoorden zingen. Oh shit… dat kwam er wel heel verkeerd uit… uhm, je snapt het als je Shin-chan hebt gezien!

3. De Gemaskerde Muchacho!

Ho ho ho! De Gemaskerde Muchacho! Of Action Mask volgens de Japanners, maar fuck dat, voor ons is hij de Gemaskerde Muchacho. Deze superheld komt uit een tekenfilm waar Shin-chan helemaal dol op is en rolt alle Power Rangers-clichés in een hilarische burrito van foutheid. De Gemaskerde Muchacho is extra genoeg dat we hem als aparte reden noemen in dit lijstje. Ook de Japanners lopen weg met de nepheld want hij kreeg een paar jaar na Shin-chan z’n eigen spin-off manga!

4. De supporting cast was minstens zo briljant als Shin-chan

Shin is hilarisch, maar z’n hysterische moeder Mitsy, sullige vader Harry en andere familieleden kunnen er ook wat van. Vandaar dat het jochie regelmatig niet de hoofdrol speelt in z’n eigen show. Soms is z’n net zo irritante kleine zusje Daisy de hoofdrol, dan beleeft hij een avontuur met z’n minstens zo gekke opa. En weer een andere keer wordt alle realiteit het raam uitgeflikkerd en is Shin-chan Pinokkio in een slecht nagespeeld sprookje. 

5. Shin-chan is nooit gestopt!

Hier is de grote twist: Shin-chan is eigenlijk nooit gestopt! In Japan is de manga en de daarop gebaseerde anime zo populair, dat ze gewoon vrolijk door bleven tekenen. Iedere week weer zitten miljoenen Japanse kids en hun ouders voor de tv om de rare fratsen van Shin te zien. De Nederlandse versie is wel gebaseerd op een Amerikaanse vertaling, die veel Japanse namen in westerse namen veranderde en de originele verhalen zeer losjes volgde. Shin-chan zit namelijk bomvol Japanse woordgrappen en die vertalen gewoon niet letterlijk. Maar de schaamteloze humor bleef gelukkig en er is natuurlijk niets zo universeel grappig als je blote reet laten zien.

6. Kinderen van nu kunnen het prima hebben

Dus waarom zijn we eigenlijk gestopt met Shin-chan uitzenden? Uit alle kijkcijferbronnen blijkt namelijk dat de tekenfilm een van de populairste op Jetix was. Volgens Shin’s Nederlandse stemactrice, Melise de Winter, kreeg de zender te veel klachten van ouders over de schunnige grappen in de tekenfilm. Pfffff, big deal! Daar zitten kinderen vandaag de dag echt niet over in hoor! Die zien op YouTube al veel gekkere dingen!

Nostalgie is hot, dus waarom kunnen we Shin-chan nog niet terugzien op een of andere zender? Zelfs Netflix een zwengel geven heeft geen zin want daar schittert hij ook door afwezigheid. Breng Shin-chan terug, Nederland! We weten niet wie de rechten heeft dus adresseren we maar gewoon heel het land. Dit is een nationale crisis tenslotte!

We've said it before, and we'll say it again: de tv-wereld is een harde wereld. Lang niet alle series komen op dít lijstje terecht. Sterker nog: heel veel series overleven het niet eens na een eerste seizoen. Hoe leuk ze ook zijn. Wij hebben zeven series verzameld die na hun debuutseizoen sneuvelden, maar waarvan we hopen dat ze ooit nog terugkomen...

My So-Called Life (1994)

Deze serie is alles wat tieners in hun leven wilden. Claire Danes ontving zelfs een Emmy-nominatie voor haar rol als Angela Chase, een 15-jarige scholier. De serie tackelde alle pittige onderwerpen die je kunt verzinnen: van kindermishandeling tot homofobie. En dat zorgde voor een heel oprechte dramaserie die geen één keer aanvoelde als een 'wijze levensles'. Helaas hield de serie maar 19 afleveringen stand.

 

Clone High (2002)

Clone High was een tekenserie over een school vol clones van beroemde geschiedenisfiguren zoals Abraham Lincoln, Cleopatra en Gandhi. MTV liet de koppies achter The Lego Movie, 21 Jump Street en Scrubs los op de 13 afleveringen en dat zorgde voor een fantastische serie. We denken niet dat er snel nog zo iets gemaakt zal worden.

 

Almost Human (2013)

Oké, Almost Human had een vrij ingewikkeld plot met allerlei haken en ogen die de serie waarschijnlijk de kop gekost hebben. Maar dat doet niet af aan hoe tóf het 'good cop, bad cop'-duo was. Wij hadden echt nog veel meer willen zien van de chemie tussen detective Kennex en zijn android Dorian.

 

Freaks and Geeks (1999)

Als NBC geweten had dat ze met James Franco, Seth Rogen en Jason Segel een aantal van 's werelds grootste sterren in huis hadden, waren ze waarschijnlijk nog even doorgegaan met Freaks and Geeks. De serie is een tijdloze belichaming van de lieve, grappige en ongemakkelijke fase waar alle scholieren doorheen gaan. Gelukkig snapt Netflix wél dat we elke dag naar deze serie willen kijken.

 

Firefly (2002)

Firefly heeft waarschijnlijk de grootste fangroep van alle 'een-seizoens-vliegen'. De serie was mateloos populair dankzij de fantastische cast en het intense verhaal. Firefly gaat over de crew van ruimteschip Serenity in het jaar 2517 en hoe zij proberen te overleven op het randje van het bestaan.

 

Terra Nova (2011)

Terra Nova begon een beetje aan het einde van de wereld. Door overpopulatie en milieuvervuiling moet de mensheid een alternatief bestaan zien te regelen. Een groep mensen reist door de tijd en moet zien te overleven in barre omstandigheden. Het enorme budget en de hype rondom de serie wezen erop dat dit een meerjarenplan zou zijn. Maar helaas...

 

Kitchen Confidential (2005)

Voordat Bradley Cooper één van de grootste acteurs ter wereld werd, speelde hij in Kitchen Confidential. De serie was gebaseerd op Anthony Bourdains gelijknamige boek en ging over bad boy-chef Bradley. Hij werd bijgestaan door acteurs John Francis Daley, Jaime King, Frank Langella, en John Cho die de serie naar een hoger niveau tilden.