Sinds een aantal maanden weten we dat Facebook de keiharde concurrentie met streamingdiensten als Netflix en Amazon aan zal gaan met Facebook Watch. Veel video’s daarvan komen via andere kanalen, maar de socialgrootheid is ook van plan om eigen content te gaan maken. De eerste titel weten we nu: Shame, een remake van het Noorse origineel Skam.

Article continues after the ad

In de reeks wordt een groep studenten van een middelbare school in Oslo gevolgd. Elk seizoen richt zich op één personage, waarbij juist de lastige momenten van het opgroeien in beeld gebracht worden. Zo zijn (homo)seksualiteit, psychische problemen, geloof en seksueel misbruik in Skam de orde van de dag.

Social Media

De jongerenserie heeft een unieke manier van vertellen, waardoor het zo’n gigantisch succes is gebleken. De reeks speelt zich namelijk af in het dagelijks leven gedurende een hele week. Dit uit zich vooral in de korte fragmenten, foto's of screenshots uit groepsgesprekken die dagelijks online komen. Daarnaast hebben de personages ook profielen op social media die tijdens de weken van uitzending dagelijks geüpdate worden. Op die manier worden de kijkers actief betrokken bij het leven van de personages en krijgen ze zelfs het gevoel dat ze de personages persoonlijk kennen. Op het einde van de week worden alle fragmenten van de afgelopen week gebundeld in een aflevering van ongeveer 20 minuten.

Blokkeren

De keuze van Facebook om als eerste eigen serie een remake te maken van deze interactieve Noorse reeks is dus niet geheel toevallig te noemen. De originele serie ging al de hele wereld over. Hoewel de Noorse zender NRK de afleveringen blokkeerde, was er bijna geen houden aan de stroom van kijkers tot ver buiten Noorwegen.

Nederlandse televisie

Facebook is overigens niet de enige die de rechten voor de reeks heeft binnengesleept. Naast Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje heeft onze eigen NTR de serie op het menu staan. De Nederlandse versie van Skam staat voor het najaar gepland op NPO 3.