Iedereen was verbijsterd toen bekend werd dat acteur Chadwick Boseman overleden was aan de gevolgen van darmkanker. Tijdens zijn behandeling bleef hij (43) doorwerken aan films, en inspireerde hij filmmakers én een nieuwe generatie filmfans.

Boseman hield zijn strijd helemaal in de privésfeer, en bezocht regelmatig jonge kinderen die met kanker in het ziekenhuis lagen. Achteraf beseffen mensen pas hoezeer de Black Panther-ster moest afzien om door te blijven acteren.

Boseman forever

Dat men onder de indruk is blijkt wel op social media. Twitter maakte bekend dat het overlijdensbericht van de acteur de meest gelikete tweet ooit is; met een tussenstand van 6,4 miljoen.

Article continues after the ad

Gisteren brachten verschillende Marvel-collega’s Boseman al een laatste groet, en in de tussentijd hebben zich nog een paar collega’s aangesloten, zoals Robert Downey Jr. Hij prees Boseman voor zijn strijd voor gelijke kansen in de filmwereld, terwijl hij tegelijkertijd voor zijn eigen leven vocht. “Dat is heldhaftigheid.”

Ajax-voetballer Quincy Promes scoorde in de oefenwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt een goal, en maakte als eerbetoon aan Boseman het ‘Wakanda Forever’-gebaar.

Formule 1-coureur Lewis Hamilton veroverde gisteren ‘pole position’ voor de grand prix van België, en droeg deze prestatie óók op aan de overleden acteur.

Ook ‘Star Lord’ Chris Pratt deed een duit in het zakje:

De doorgaans gevatte Ryan Reynolds (Deadpool) hield zijn steunbetuiging ingetogen. “Wat een keihard verlies.”

Boseman overleed op 28 augustus aan darmkanker; een aandoening die hij zoals gezegd verborgen hield voor de buitenwereld. Boseman werd wereldberoemd als de eerste zwarte superheld in het Marvel Cinematic Universe: Black Panther.

Chadwick Boseman’s laatste film

Er staat nog één film met Chadwick Boseman gepland: de Netflix-film Ma Rainey’s Black Bottom, waarin Boseman de trompettist van blueslegende Ma Rainey (Viola Davis) speelt. Netflix heeft de promotie rond de film op een laag pitje gezet door het overlijden van de acteur, maar de film wordt ergens dit najaar verwacht op het streamingplatform.