Dat is een duur grapje: de persoon die ervoor zorgde dat The Revenant uitlekte, heeft een boete van een miljoen euro opgelegd gekregen.

Article continues after the ad

Boete en huisarrest

Dat is nog niet alles. De man is ook nog eens veroordeeld tot acht maanden huisarrest. Dit heeft een rechter in Californië bepaald. De 31-jarige man bekende in de rechtszaal dat hij verantwoordelijk was voor het lekken van de Oscarwinnende film aan de website Pass The Popcorn, zes dagen voordat The Revenant officieel uit kwam.

Niet alleen The Revenant

Hoe hij aan de film komt? De man is (nu naar alle waarschijnlijkheid: was) een studiomedewerker die de versie kopieerde naar een harde schijf. Normaal gesproken zijn deze versies enkel beschikbaar voor de juryleden van filmprijzen. The Revenant is overigens niet het enige ’slachtoffer’, ook The Peanuts Movie werd door de bewuste medewerker gelekt.

Oscars

The Revenant, die in een maand tijd anderhalf miljoen keer illegaal gedownload werd, sleepte vele prijzen in de wacht. De Oscar voor Beste Film moesten ze laten gaan ten bate van Spotlight, maar voor Leonardo DiCaprio betekende The Revenant zijn allereerste Oscar. Regisseur Alessandro González Iñárritu nam voor het tweede jaar achtereen de Oscar voor Beste Regie mee naar huis en het camerawerk van Emmanuel Lubezki werd zelfs voor het derde jaar op rij bekroond met het felbegeerde beeldje.