Na bijna 8 jaar politieke spelletjes, gruwelijke vechtscènes, vreselijke bruiloften en ongemakkelijke incest is het bijna schluss voor Game of Thrones. De opnames zitten er op en daarmee moeten we nog een heel klein jaartje wachten tot de seizoenspremière. Tijd dus om even na te gaan wat we weten over het nieuwe seizoen.

More content below the advertising

Hoeveel afleveringen zijn er?

Zes! Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar wees gerust: de kans is redelijke aanwezig dat ze allemaal een dik uur aantikken. Als we Kit Harrington (Jon Snow) mogen geloven, dan zullen de meeste episodes rond de 70 á 90 minuten duren. 

En wanneer begint Game of Thrones weer?

Traditiegetrouw (met uitzondering van seizoen 7) werden de seizoenen in april uitgezonden. Nu HBO heeft bevestigd dat seizoen 8 de eerste helft van 2019 te zien is, zetten wij ons geld op april.

Wie leeft er nog en waar zijn ze?

Winterfell

Sansa, Arya en Bran! Eerstgenoemden hebben vakkundig afgerekend met Littlefinger en laatstgenoemde is een soort levende wikipedia-pagina geworden, die als enige op de hoogte is van Jons identiteit. Het trio krijgt gezelschap van Samwell Tarly en Gilly. 

The Narrow Sea

Ondertussen laat Daenarys haar nieuwe lover Aegon… ahem, Jon Snow alle hoeken van de boot zien. Jaaa, we weten allemaal wie er de broek aan heeft in die relatie. En we weten ook allemaal hoe niet oké hun verhouding scoort op de schaal van 1 tot incest. Tante en neefje worden op hun reis naar Winterfell vergezeld door Tyrion, Varys, Jorah, Davos en waarschijnlijk The Hound, Bronn, Brienne en Podrick.

Tegelijkertijd is Theon Greyjoy op weg om zijn zusje Yara te redden uit de klauwen van hun kwaadaardige oom Euron. 

King’s Landing

Cersei is haar messen aan het slijpen en dat doet ze met behulp van The Mountain, Qyburn en het leger van The Golden Company. Jaime houdt het voor gezien: hij is de praktijken van z’n vriendi… zus goed zat.

The Wall

The Wall is door een ondode Viserion bevorderd tot een ijzige snelweg voor een legertje ditto soldaten. Het lot van Tormund en Beric? Dat weten we nog niet.

Wie staat er achter de camera en wat zegt dat?

Natuurlijk zijn showrunners-slash-schrijvers David Benioff en D.B. Weiss weer van de partij. Ze nemen de laatste vier afleveringen voor hun rekening en regisseren de seizoensfinale. David Nutter - die onder meer The Red Wedding heeft gedaan - doet aflevering 1, 2 en 4. Miguel Sapochnik staat aan het roer bij 3 en 5. De geruchten gaan dat deze twee afleveringen uit enorme veldslagen zullen bestaan. Sapochnik deed namelijk ook Hardhome en Battle of the Bastards. 

En hoe zit het met die Prequels?

De eerste prequel staat in de startblokken! Het heeft nu nog als werktitel The Long Night en zal zich duizenden jaren voor Game of Thrones afspelen. George R.R. Martin omschrijft het verhaal als "de teloorgang van de Gouden Tijd van de Helden naar de meest duistere tijden.” De opnames starten eind 2018. 

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.