Het nummer You're Welcome uit Vaiana is een oorwurm die je dagenlang niet meer uit je hoofd kunt krijgen. Dwayne 'The Rock' Johnson had er wel de nodige moeite mee.

Article continues after the ad

Het bereik van The Rock

“Dwayne was al aan het project verbonden toen ik werd gevraagd de liedjes te schrijven”, vertelt componist Lin-Manuel Miranda. Op YouTube vond hij filmpjes die The Rock twintig jaar geleden maakte toen hij als worstelaar door het land reisde. “Hij was toen verbonden aan sportzender WWE en maakte in elke staat een soort strijdlied. Door die filmpjes te kijken, kreeg ik een besef van het bereik van zijn stem.” In You're Welcome zit één hoge uithaal waar Johnson al wekenlang tegen op zag. “Maar ik ken weinig mensen die aardiger en leuker zijn dan Dwayne. Hij heeft zich er heel heldhaftig doorheen geslagen”, beklemtoont Miranda lachend.

De componist geldt momenteel als een van de grootste talenten op zijn gebied te wereld. Hij brak vorig jaar definitief door met zijn hitmusical Hamilton, waarin hij aan de hand van rapmuziek de ontstaansgeschiedenis van Amerika vertelt. De voorstelling won stapels prijzen en is tot eind 2017 tot de laatste stoel uitverkocht. “De regisseurs van de film kwamen drie jaar geleden praten met alle componisten die iets deden op Broadway”, vertelt Miranda. “Ik kwam juichend binnenlopen - zij waren dertig jaar geleden verantwoordelijk voor De kleine zeemeermin, dat was letterlijk de film die mijn droom om dit werk te gaan doen heeft aangewakkerd. Het is onwezenlijk als de mannen achter dat meesterwerk je vragen of je een paar liedjes voor ze wilt schrijven.”

Geheim

“Het geheim van een goed lied is dat je als publiek wordt gedwongen een paar minuten in de schoenen van een ander te gaan staan”, legt Miranda uit. “En dan maakt het niet uit of het nou een founding father is, zoals in Hamilton, of een maniakale krab of een vrouw die een bontjas van puppy's wil maken zoals in Disney-films het geval is. Muziek is bij uitstek de kunstvorm die gedachten en emoties van een hoofdpersonage kan verwoorden; daar moet je als schrijver ook vooral gebruik van maken.”

Vaiana

Vaiana, ook bekend als Moana, vertelt over een Polynesisch tienermeisje dat samen met de halfgod Maui een bizarre reis onderneemt om haar eiland te redden. Ter voorbereiding reisde Miranda zelf ook wekenlang langs een aantal eilanden in de Stille Oceaan om inspiratie op te doen. “Muziek is overal aanwezig in dat gebied”, merkte hij. “Dat gevoel hebben we terug willen laten komen in de film. Muziek speelt een belangrijkere rol dan in welke recente Disneyfilm ook. En dan vooral de traditionele trommels die je op die eilanden heel veel terugvindt.” De makers voelden zichzelf ook meer dan normaal verplicht de inwoners van het gebied recht te doen. “Zo veel films worden er niet gemaakt over Oceanië. Dus die ene keer dat Hollywood de spotlights op ze zet, moeten zij zichzelf wel terug kunnen herkennen.”

Vaiana draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.