Aldus de voorzitter van de International Film Music Critics Association (!)

Muziek en film: een gouden combinatie. Zo kunnen we niet aan Pink Panther denken zonder het beroemde deuntje te neuriën en herkent iedereen binnen twee seconden de soundtrack van Star Wars. Aan het rijtje fantastische soundtracks moeten we nu ook de muziek van Dummie de Mummie 3 toevoegen. Ja, dat lees je goed.

More content below the advertising

Critici

Jonathan Broxton, voorzitter van de International Film Music Critics Association, publiceert elk jaar een toonaangevende lijst op zijn blog waarin hij de beste filmmuziek van het afgelopen jaar bekend maakt. En geloof het of niet: de soundtrack van de Nederlandse familiefilm Dummie de Mummie 3 van de Nederlandse componist Matthijs Kieboom heeft een plekje op die lijst bemachtigd.

“De 32-jarige Matthijs Kieboom heeft zichzelf het afgelopen decennium bewezen als een van de beste en meest getalenteerde jonge componisten van Nederland”, schrijft Broxton. “Wat opvalt aan de soundtrack van Dummie 3, is dat het zo’n intelligente score is. Het zou heel eenvoudig zijn geweest om voor een derde deel in een reeks familiefilms een paar ‘mickey mouse’-melodietjes achter elkaar te plakken en dat wat klaar te geven met een paar Egyptische details. In plaats daarvan heeft Kieboom zich muzikaal gefocust op de emotionele zoektocht van Dummie naar zijn ouders en de heimwee naar zijn thuisland.” Matthijs, die de afgelopen tien jaar meer dan veertig soundtracks maakte, wordt nu een 'componist om in de gaten te houden' genoemd door één van de belangrijkste critici. Steek die maar in je zak, Matthijs! 

Dummie de Mummie

Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet is het derde deel in de filmreeks gebaseerd op de boeken van Tosca Menten. In de laatste film van de trilogie heeft Dummie (Yahya Gaier) heimwee en wil hij terug naar Egypte om het graf van zijn ouders te zoeken, zodat hij afscheid van hen kan nemen. Klaas (Roeland Fernhout) ziet die reis helemaal niet zitten. Maar als Dummie toch een paspoort weet te regelen, vertrekken Klaas, Goos (Julian Ras) en Dummie naar Egypte.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.