Bas en Aad van Toor, Paul van Gorcum

De Baron uit Bassie en Adriaan (Paul van Gorcum) en vier andere acteurs hebben recht op meer financiële vergoeding van Bas en Aad van Toor. Het duo, beter bekend als Bassie en Adriaan, moet € 15.000 euro (drommels!) betalen aan de acteurs.

Bovenop het bedrag komt nog de wettelijke rente van de euro’s tussen 15 februari 2002 en 20 oktober 2015. De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan over de zaak. Eigenlijk zou er op 7 oktober al een beslissing komen, maar dat ging toen niet door vanwege de coronamaatregelen.

Naar de rechter

Het is een cheque waar de acteurs lang op hebben moeten wachten. Paul, die tussen 1988 en 1994 het personage in de films en series van Bassie & Adriaan vertolkte, stapte samen met vier andere acteurs in 2007 al naar de rechter.

Article continues after the ad

Zij wilden een vergoeding voor het gebruik van hun werk in vier series van Bassie & Adriaan, die sinds 2002 op dvd en video beschikbaar zijn. Zeven jaar later kregen zij gelijk. De clown kreeg in de jaren daarna nog meer slecht nieuws. Zo kampt hij met gezondheidsproblemen.

‘In een fantasiewereld’

De broers Van Toor hebben nooit betaald. Aad van Toor deed al eerder een uitspraak over de rechtszaak in het weekblad Weekend: “Die man leeft in een fantasiewereld waarin hij dacht dat hij nog geld van ons moest krijgen, maar in alle rechtszaken is ons gelijk bewezen.” Ai, dat is pijnlijk. Maar het is belangrijk om te onthouden wat Bassie altijd zegt: ‘wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!'