Op de Olympische Winterspelen heb je favorieten, outsiders en… figuranten. Ze spelen geen rol van betekenis, maar tóch is het (meestal) leuk dat ze meedoen.

More content below the advertising

Waar winnaars zijn, zoals de Nederlandse schaatsers dit weekend, moeten er óók mensen verliezen. Sommige deelnemers gingen daar… beter mee om dan anderen! Meedoen is ook belangrijk!

Eddie The Eagle

Soar like an eagle!

Michael Edwards had een droom… meedoen aan de Olympische Spelen. Edwards had echter een probleem: hij kon aardig skiën, maar niet goed genoeg om aan de Winterspelen mee te doen. Hij zag maar één optie: hij werd Groot-Brittannië’s eerste schansspringer in 60 jaar!

Aangezien hij de enige was mocht hij deelnemen aan de Spelen van 1988. Op de 70m- en 90m-schans werd hij (kansloos) laatste, maar hij had in elk geval meegedaan. Gevestigde atleten vonden dat deze ‘Eddie The Eagle’ afbreuk deed aan de prestige van hun sport. Een Italiaanse journalist noemde Edwards geen schansspringer maar 'iemand die van een schans valt’. 

Na Edwards’ deelname stelden de Spelen de zogeheten ‘Eddie The Eagle’-regel in. Atleten moesten zich voortaan kwalificeren om mee te mogen doen. The Eagle deed nog wat pogingen voor de Spelen van 1992, 1994 (de eerste ‘losse’ Winterspelen) en 1998, maar kwalificeerde zich niet.

De ‘carrière’ van Michael Edwards inspireerde natuurlijk de film Eddie The Eagle, uit 2016. Hierin werd Eddie vertolkt door Taron Egerton.

Cool Runnings

Sanka, are you dead man?

1988 was niet alleen het jaar van Eddie The Eagle. De Spelen verwelkomden voor het eerst een bobsleeteam uit... Jamaica! 

De Jamaicanen werden al snel een soort cult-figuren op de Spelen van 1988. Waar de schansspringers boos werden door de deelname van ‘Eddie The Eagle’, werden de Jamaicanen door de andere bobsleeërs juist verwelkomd. De andere deelnemers leenden de Jamaicanen materiaal, en gaven ze tips om heelhuids beneden te komen. Uiteindelijk lukte dit niet, maar het gaat om het idee.

Na 1988 wist Jamaica zich nog een paar keer te kwalificeren voor het eindtoernooi. In 1994 werd het team zelfs veertiende bij de viermansbob. Sindsdien zijn de prestaties grillig; ook door een tekort aan geld voor een wintersport.

Disney kwam in 1993 met de film Cool Runnings. Deze comedy is (losjes) gebaseerd op de gebeurtenissen in 1988.

I, Tonya

Ai, ai, ai, Tonya!

Tonya Harding knokte zich vanuit een vijandig nest tot een wereldster op de kunstschaats. Na al haar harde werken, werd ze voorbijgestreefd door haar rivale Nancy Kerrigan. De details zijn nog altijd vaag, maar Kerrigan eindigde met een knuppel op haar knieschijf.

Wonderbaarlijk won Kerrigan na haar herstel het zilver op de Olympische Spelen van 1994. Harding werd ‘slechts’ achtste, en voor het leven geschorst nadat haar ex-man veroordeeld werd voor het plannen van de aanval op Kerrigan. Na het demasqué begon ze een (onsuccesvolle) bokscarrière, en deed ze kleine dingetjes voor de Amerikaanse televisie.

Het voor vijf Oscars genomineerde I, Tonya, met Margot Robbie, gaat over de bizarre schaatscarrière van Tonya Harding. De film is vanaf deze week in verschillende zalen te zien.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.