Pixars nieuwste film, Coco, draait nu in de bioscoop. Tijd om de balans op te maken en voor eens en altijd te bepalen welk juweeltje Pixars allerbeste film is. Best pittig, kwamen we achter: doe een grote graai uit het oeuvre van de animatiestudio en er komen groot aantal 5-sterren films naar boven. Toch gaan we een poging wagen. Hier zijn de 7 beste Pixar-films aller tijden.

Article continues after the ad

7. Toy Story 3

Begrijp ons niet verkeerd: Toy Story 3 is verre van een misbaksel. Sterker nog, het is gewoon een fenomenale animatiefilm. Toch moeten we ergens beginnen en deel 3 haalt het nét (maar dan ook net) niet bij de originaliteit van deel 1 of het verhaal van deel 2. De film borduurt hier echter fantastisch op verder. Woody en zijn vrienden worden gedoneerd aan een kindercrèche, omdat hun eigenaar inmiddels op kamers gaat wonen. Een perfect eind voor een perfecte  trilogie.

6. Inside Out

Bij Inside Out staan originaliteit en emotie hoog in het vaandel. Inside Out, over wat er zich afspeelt in het hoofd van een jong meisje, is een prachtig vormgegeven metafoor voor depressie. Er wordt onbekend terrein verkend en dat werpt zijn vruchten af. Zo is Inside Out niet alleen emotioneel of grappig, maar ook bijzonder gevat. Een absolute must-watch.

5. Wall-E

Wat de creatievelingen van Pixar uit hun computers toveren, grenst soms aan het ondenkbare. Wall-E is een technisch superieure productie met een groot, kloppend hart. In de film maken we kennis met Wall-E, een oude roestbak op rupsbandjes, die op de verlaten aarde is achtergebleven om de puinhoop aan kant te krijgen. Wanneer de geavanceerde  Eve op aarde belandt, valt Wall-E als een blok voor haar. Hun scènes samen zijn zo ontroerend dat je vergeet dat je naar machines kijkt.

4. Toy Story 2

Toy Story 2 is zo’n zeldzame sequel die zich kan meten aan het origineel. Sommige critici vonden de film zelfs beter. Cowboy Woody blijkt een verzamelaarsobject te zijn en daarom wordt hij ontvoerd door een speelgoedhandelaar. Omdat de karakters al bekend zijn, kan alle tijd aan het verhaal worden besteed. Dat is nóg leuker en gaat behoorlijk diep. Gooi er nog een lekker sausje van humor en actie overheen en je hebt een afsluitdijk van een animatiefilm.

3. UP

Hoe vaak je ‘m ook ziet, de openingsscène van Up brengt je keer op keer weer aan het jengelen. Een oude man vliegt met een bos ballonnen aan zijn huis naar de plek waar hij met zijn vrouw altijd heen wilde gaan. Het vlotte avontuur dat daarop volgt, is er een dat alles biedt: oogstrelende animatie, warme humor, fantastische muziek, personages om dol op te zijn en emotie zonder het gevoel dat je met dik sentiment om de oren wordt geslagen. Verdiend op nummer 3.

2. Toy Story

Toy Story is qua verhaal, animatie, emotie of karakters niet per se superieur aan de rest van dit lijstje, maar de film veranderde het filmlandschap voor altijd. In 1995 zette Toy Story digitale animatiefilms (en Pixar) op de kaart. 22 jaar later zijn polygonenfilms een vaste prik bij awardshows. Daarnaast is Toy Story, hoe je het ook wendt of keert, gewoon een fantastische film.

1. Finding Nemo

Er kan er maar één de beste zijn en in dit geval is dat een film over een gehandicapt visje dat zijn vader kwijtraakt. Onvergetelijke karakters, beeldschone animatie, prachtige muziek, vlijmscherpe humor en een herkenbaar verhaal dat zelfs de stoerste pappa doet smelten. Finding Nemo is Pixars magnum opus. Punt.