Het is bijna tijd om met een oliebol in de hand 2018 vaarwel te zeggen. Maar voor het zover is, kijken we nog even terug op het afgelopen jaar. En wat nam in 2018 het meest van onze tijd in beslag? Juist: Netflix. We maken dan ook eventjes de balans op: wat was nou eigenlijk de populairste en meest bekeken Netflix-serie van 2018? (TV Time)

20. Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

Ook in 2018 scoorde het verhaal van de Baudelaire-weeskinderen en hun wrede oom Graaf Olaf lekker. Op 1 januari verschijnt het derde en laatste seizoen van de serie.

 

19. Cable Girls

De Spaanstalige serie over vier jonge vrouwen die in het eerste telecombedrijf van Spanje werken, is al drie seizoenen enorm populair.

 

18. Marvel's Luke Cage

Hoewel Netflix de stekker uit Luke Cage heeft getrokken na een tweede seizoen, lijkt het erop dat Netflix-kijkers de serie toch behoorlijk gaan missen.

 

17. Santa Clarita Diet

Drew Barrymore schittert als mensetende zombie in de comedyserie Santa Clarita Diet.

 

16. Big Mouth

Nick Kroll en Andrew Goldberg maakten samen deze animatieserie voor volwassenen, over de prachtige nachtmerrie die puberteit heet.

 

15. Altered Carbon

Meer dan 300 jaar in de toekomst is de samenleving compleet veranderd door technologie. En dat betekent onder andere dat de dood niet meer permanent is.

 

14. Dark

Dark speelt zich af in een Duitse stad waar jonge kinderen verdwijnen. Dat zorgt ervoor dat de dubbellevens van gezinnen blootgelegd worden en een waar mysterie zich ontrafelt. Oh ja: inclusief tijdreizen.

 

13. Sense8

Sense8 is inmiddels gecanceld, maar dat weerhoudt Netflix-fans er niet van om 2018 met de serie, over acht vreemdelingen die een speciale connectie hebben, door te brengen.

 

12. BoJack Horseman

In het nieuwste seizoen van de hilarische serie BoJack Horseman, onderzoekt BoJack zijn eigen problematische gedrag en tackelt de serie de #MeToo-beweging.

 

11. Chilling Adventures of Sabrina

Het is niet verrassend dat deze nieuwe serie de lijst gehaald heeft: er werd halsreikend uitgekeken naar deze duistere versie van Sabrina.

 

10. Insatiable

Insatiable, over een meisje met overgewicht die af gaat vallen om wraak te nemen, maakte online nogal wat los. Maar goed, alle buzz rondom de serie zorgde wel voor flinke kijkcijfers.

 

9. Élite

Spaanse series (én muziek) veroverden de wereld in 2018. In Élite zie je wat er gebeurt als drie "normale" leerlingen op een poepie-chique school vol geheimen terechtkomen.

 

8. Daredevil

Het laatste seizoen van Marvels Daredevil staat inmiddels op Netflix, en is tot de nok gevuld met keiharde actie.

 

7. Atypical

Deze comedy volgt de autistische Sam die zijn eigen weg in de wereld probeert te vinden. In het tweede seizoen bereid Sam zich voor op het Universiteits-leven.

 

6. Stranger Things

Hoewel de serie dit jaar geen nieuw seizoen uitbracht, blijven fans toch trouw het eerste en tweede seizoen kijken. En goed nieuws: in 2019 staat een derde seizoen op de planning.

 

5. Jessica Jones

Eindelijk kregen we dit jaar een tweede seizoen van Jessica Jones. Daarin tackelde Jessica een nieuwe zaak en probeerde ze haar leven op een rijtje te krijgen.

 

4. Black Mirror

Black Mirror knalde een vierde seizoen op Netflix. De zes afleveringen lieten fans verbijsterd achter.

 

3. Orange Is the New Black

Met een zesde seizoen keken fans massaal weer naar de perikelen van Orange is the New Black. De populariteit van de gevangenisserie is waarschijnlijk nog lang niet voorbij!

 

2. La Casa de Papel

De populairste Spaanse Netflix-serie is La Casa De Papel. Het bloedstollende avontuur van de professor en zijn acht dieven, voeren de meest intense bankoverval ooit uit.

 

1. 13 Reasons Why

Dit jaar verscheen er een tweede seizoen van 13 Reasons Why. En hoewel bijna iedereen vond dat dit seizoen een stuk slechter was dan zijn voorganger, hebben toch enorm veel mensen het tweede deel van de serie op Netflix gekeken.

 

Soms komt er een tekenfilmserie op tv waar iedereen om kan lachen. Shin-chan was er zo eentje en regeerde van 2003 tot 2007 de kindertelevisie op Fox Kids en Jetix. We geven 6 redenen waarom dat Japanse schoffie terug moet komen naar Nederland!

1. De intro was geweldig

Er zijn goede intro’s en er zijn briljante intro’s, en die van Shin-chan hoort zeker bij de laatste categorie. Waar menig Nederlandse dub tenenkrommend slecht is en de muzikale intro’s je gillend naar de afstandsbediening doen grijpen, zet deze intro precies de juiste toon. Het slaagt er tevens in om je alles te vertellen dat je moet weten over deze absurdistische anime.

2. Er zijn weinig tekenfilms meer over rotjochies

Shin-chan is echt een rotjochie die maar al te graag de levens van z’n ouders, vrienden en schoolleraren zuur maakt. Meestal doet hij dat niet met kwade bedoelingen, hij is gewoon onhandig of komt door z’n nieuwsgierigheid in de problemen. Net als met echte rotjochies dus! En weet je wat? De huidige tekenfilms missen dat soort types! Niet dat ze slecht zijn hoor, maar het is lang geleden dat wij op tv een kind in z’n blote reet zagen dansen en “blotebillen boogie!” hoorden zingen. Oh shit… dat kwam er wel heel verkeerd uit… uhm, je snapt het als je Shin-chan hebt gezien!

3. De Gemaskerde Muchacho!

Ho ho ho! De Gemaskerde Muchacho! Of Action Mask volgens de Japanners, maar fuck dat, voor ons is hij de Gemaskerde Muchacho. Deze superheld komt uit een tekenfilm waar Shin-chan helemaal dol op is en rolt alle Power Rangers-clichés in een hilarische burrito van foutheid. De Gemaskerde Muchacho is extra genoeg dat we hem als aparte reden noemen in dit lijstje. Ook de Japanners lopen weg met de nepheld want hij kreeg een paar jaar na Shin-chan z’n eigen spin-off manga!

4. De supporting cast was minstens zo briljant als Shin-chan

Shin is hilarisch, maar z’n hysterische moeder Mitsy, sullige vader Harry en andere familieleden kunnen er ook wat van. Vandaar dat het jochie regelmatig niet de hoofdrol speelt in z’n eigen show. Soms is z’n net zo irritante kleine zusje Daisy de hoofdrol, dan beleeft hij een avontuur met z’n minstens zo gekke opa. En weer een andere keer wordt alle realiteit het raam uitgeflikkerd en is Shin-chan Pinokkio in een slecht nagespeeld sprookje. 

5. Shin-chan is nooit gestopt!

Hier is de grote twist: Shin-chan is eigenlijk nooit gestopt! In Japan is de manga en de daarop gebaseerde anime zo populair, dat ze gewoon vrolijk door bleven tekenen. Iedere week weer zitten miljoenen Japanse kids en hun ouders voor de tv om de rare fratsen van Shin te zien. De Nederlandse versie is wel gebaseerd op een Amerikaanse vertaling, die veel Japanse namen in westerse namen veranderde en de originele verhalen zeer losjes volgde. Shin-chan zit namelijk bomvol Japanse woordgrappen en die vertalen gewoon niet letterlijk. Maar de schaamteloze humor bleef gelukkig en er is natuurlijk niets zo universeel grappig als je blote reet laten zien.

6. Kinderen van nu kunnen het prima hebben

Dus waarom zijn we eigenlijk gestopt met Shin-chan uitzenden? Uit alle kijkcijferbronnen blijkt namelijk dat de tekenfilm een van de populairste op Jetix was. Volgens Shin’s Nederlandse stemactrice, Melise de Winter, kreeg de zender te veel klachten van ouders over de schunnige grappen in de tekenfilm. Pfffff, big deal! Daar zitten kinderen vandaag de dag echt niet over in hoor! Die zien op YouTube al veel gekkere dingen!

Nostalgie is hot, dus waarom kunnen we Shin-chan nog niet terugzien op een of andere zender? Zelfs Netflix een zwengel geven heeft geen zin want daar schittert hij ook door afwezigheid. Breng Shin-chan terug, Nederland! We weten niet wie de rechten heeft dus adresseren we maar gewoon heel het land. Dit is een nationale crisis tenslotte!

De allereerste teaser van Baptiste (de langverwachte spin off-serie van The Missing) is er! En dat betekent inderdaad dat de TV detective nog hartstikke springlevend is!

 

De video verscheen voor het eerst op BBC One, direct na de laatste aflevering van het nieuwste seizoen van Luther. The Missing-fans konden toen gerust adem halen, want de laatste keer dat we Baptiste (Tchéky Karyo) zagen, ging hij onder het mes om een hersentumor te verwijderen. Gelukkig is-ie goed genoeg hersteld om een tripje naar ons kikkerlandje te maken. Baptiste speelt zich namelijk af in Amsterdam!

Baptiste raakt verzeild in een zaak om zijn ex-vriendin in Amsterdam op te sporen. Al snel wordt hij de onderwereld van Amsterdam ingetrokken en lijkt hij een stuk verder van huis te zijn... Om de zaak op te lossen werkt hij samen met een expat uit Antwerpen, gespeeld door niemand minder dan Tom Hollander (die uit Bird Box, weet je wel?).

Het is nog niet bekend wanneer Baptiste op BBC One verschijnt.